25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La noblesa medieval de Vilafranca del Penedès

Text: Ajuntament



Vilafranca del Penedès és la capital de l'Alt Penedès, la comarca vinícola amb més tradició i abast de Catalunya, els seus orígens es remunten a principis del segle XII i des de llavors ha estat sempre un important nus de comunicacions.

 
Façana de la parroquial   Detall del finestral principal del Palau Baltà

 

Vilafranca és, històricament, una de les ciutats mitjanes catalanes més importants, posseïx un important patrimoni històric-artístic, constituït per una sèrie d'edificis d'origen en l'època medieval que, degudament restaurats fan que Vilafranca posseeixi aires de noblesa medieval. També són importants les edificacions modernistes, que es van construir durant l'expansió urbanística de finals del segle XIX.

La major part del conjunt monumental que se situa en els orígens medievals de Vilafranca es troba als voltants de la Basílica de Santa Maria. El barri antic amb el Palau dels Comptes-Reis, el Palau Baltà, la Basílica de Santa Maria i la seva cripta, de l'escultor Josep Llimona.

 
Casa-biblioteca Torras i Bages   Monument als Castellers

 

El Campanar de Santa Maria i en l'extrem de la Plaça Jaume I trobem la Casa del Marquès d'Alfarrás i la casa del Bisbe Torras i Bages, actualment biblioteca. L'edifici més significatiu d'aquest conjunt històric és el Palau dels Comptes-Reis, un edifici dels segles XII-XIII on va morir en l'any 1285 el rei Pere el Gran i actualment seu del Museu de Vilafranca.

En forma de museus monogràfics, el Museu de Vilafranca acull al Museu del Vi i, entre altres seccions, l'arqueologia, la geologia, l'ornitologia i la pintura. Considerat com un dels millors d'Europa en la seva especialitat, el Museu del Vi aporta un recorregut per la història de la vinya i el vi a través d'un ric fons material.


Plaça de la Vila amb la capella de Sant Joan

Visita obligada és també la Plaça de la Vila, presidida per l'edifici de façana modernista de l'Ajuntament i davant la capella de Sant Joan amb el portal romànic de la façana principal i el portal gòtic de la façana lateral.

Altre espai per a passejar ho formen les rambles, on pot descobrir-se la Vilafranca de les grans cases modernistes de finals del segle XIX i principis del XX. Molt prop es troba l'església de Sant Francesc, amb un dels tresors de la pintura gòtica catalana: el retaule de la Verge i Sant Jordi.