25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La fortalesa de Salses. Porta de Catalunya


L'anomenat Fort de Salses representa un bell exemple d'arquitectura militar anomenada "de transició". Es tracta d'un fort d'una forma rectangular (115 metres de llarg per 90 d'ample) que posseïx una torre cilíndrica col·locada a cada angle.
 

 
Una de les 4 torres cilíndriques angulars   Entrada a la fortalesa

 

Es va construir sota el nivell del sòl de manera que s'ocultés en part a les vistes i als cops de l'enemic. Les torres angulars, que són torres d'artilleria, estàn formades per embolcalls verticals cilíndriques al voltant de les quals s'emboliquen les escales en espiral que duen a la part superior. Aquests embolcalls, que moltes persones prenen encara per masmorres, servien també de comunicació acústica.

Les parets tenen un grossor de 10 a 12 metres de maçoneria amb una galeria d'escarpa que ocupa alhora el paper de galeria d'escolta i galeria contramina. La fortalesa es divideix en dues parts separades per una àmplia rasa interior. La primera part, la situada a l'est, està constituïda per un extens pati d'armes entorn del qual estàn disposats els allotjaments de la guarnició (d'una capacitat de 1000 a 1200 soldats), els magatzems i els estables (300 cavalls).

 

 
Passadís al voltant del pati d'armes   Pati d'armes amb el pou al mig

 

La segona part inclou principalment en el seu centre la torrassa i el seu únic accés és el pont llevadís. Com complement, aquesta fortalesa es flanqueja al nord-oest, a l'est i al sud amb tres obres exteriors en forma de lluna connectades al cos per túnels. Aquests túnels estàn protegits de l'exterior per l'aigua de les fosses, abundantment abastits per una font de gran cabal. L'artilleria incloïa 24 canons.

Una mica d'Historia
La història comença en 1497, quatre anys després que el rei de França Carles VIII torna el Rosselló al rei d'Espanya Ferran V el Catòlic que va confiar la construcció d'una ciutadella a Francisco Ramiro López, aragonès d'origen a qui es deurà més tard la construcció parcial de la ciutadella de Cotlliure (Collioure).

 


Vista parcial de la fossa


En 1538 es finalitza la seva construcció i es visitat per Carles V. Durant el segle que segueix va sofrir nombrosos atacs fins que el 20 de juliol de 1639, després de 40 dies de resistència, caurà en mans dels francesos sota les ordres d'Enric II de Borbó i el mariscal Schomberg. Novament recuperada pels espanyols el 6 de gener de 1640 . Finalment després del Tractat dels Pirineus de 1659 va passar definitivament a dependre de França.

 


Torre principal