25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al Santuari de Núria


Està situat a 2.040 m. d'altitud i pertany al municipi de Queralbs. Només es pot accedir a través d'un tren cremallera que enllaça Ribes de Freser amb Núria. També per una sendera a peu.

El cremallera va ser inaugurat en 1931 i va permetre un accés ràpid i còmode a la Vall de Núria, després de la perforació d'una sèrie de túnels. Supera un desnivell superior a 1.000 m. en poc de més de 12 Km. de recorregut. Només té tres parades desocupades: Ribes de Freser, Queralbs i Nuria.
 


Tren cremallera de Núria

 


Durant el trajecte del tren cremallera, es veuen nombroses cascades, entre boscos de pi negre i prats de muntanya.

El tren cremallera finalitza el seu recorregut al costat del Santuari de Núria, que és un centre de peregrinació, ja que alberga una verge del S.XI. També fa les funcions d'hotel per als turistes que desitgen gaudir de l'estació d'esquí.

Enfront del Santuari hi ha un llac, que a l'hivern està totalment gelat, pel que es pot practicar el patinatge sobre gel. Des del Santuari s'accedeix als telecadires que pugen a l'estació d'esquí. Disposa de 10 pistes i un telecabina, una telecadira i dos telesquís.

 

 


El llac de Núria permet passejos en barca



Història
Conta la llegenda que en l'any 700 un eremita anomenat Sant Gil, es va quedar a viure en una cova de la vall per a fer vida monacal. En el S.XI un pelegrí anomenat Amadeu, va recuperar els objectes que Sant Gil havia amagat en la cova: la imatge de la Verge tallada en fusta pel propi Sant Gil, el bol on menjava i la campana per a cridar als pastors. Amb els tres símbols religiosos es va fundar el Santuari de Nuria.
Actualment, en l'interior de l'església, s'ha disposat un racó que permet als visitants fer sonar la campana (per a obtenir fertilitat) al mateix temps que s'introduïx el cap en l'olla (per a eliminar els mals de cap), com a tradició.

El santuari de la Verge de Núria té un paper molt important en la vida religiosa i les tradicions catalanes. L'evolució del santuari i la devoció a aquesta Verge ajuden a explicar el tarannà, els costums i certs esdeveniments històrics d'un poble.

La seva festa, seguint la tradició mariana, es commemora el dia de la natividad de Maria, o sigui, el 8 de Setembre. La imatge de la Verge de Núria sofreix l'exili des de 1936 fins a 1942 a causa de la Guerra Civil i, més tard, va estar segrestada un temps (1967-1972) per patriotes catalans.

 


Núria. Al fons el santuari



L'Estatut de Núria
Núria també forma part de la història per estar l'escenari escollit per la Generalitat de Catalunya republicana per a redactar el projecte d'Estatut de 1932, que per això es diu Estatut de Núria.

Després de la proclamació de la II República, el 14 de Abril de 1931, el Govern provisional de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Assemblea o Diputació Provisional, va designar una Comissió per a la redacció d'un projecte d'Estatut de Catalunya. El mes de juny d'aquest any, la Comissió redactora va pujar a Núria i durant tres dies d'intens treball en l'habitació 202 de l'hotel (actualment és la 225) va concloure l'elaboració del projecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya que va ser aprovat per les Corts espanyoles el 9 de Setembre de 1932.