20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a Granera

Text: Ajuntament de Granera



El poble de Granera, amb una extensió de 23,95 Km2 és el municipi menys poblat del Moianès, però la situació dominant del seu castell sobre la carena que enmarca el límit natural de l’altiplà del Moianès el fa visible des de molt lluny, per la banda de ponent. Un passeig per Granera permet descubrir uns paratges naturals, unes masies rehabilitades i un ampli patrimoni arquitectònic.
 

 
Església de Sant Martí   El castell domina la població

 


El castell de Granera
S’aixeca sobre una penya que domina la població. Situat a uns 830 metres d’altitud, encara conserva tots els murs que delimiten el recinte.

Està documentat desde l’any 971, com propietat del Comtat de Manresa. A principis del segle XI va ser infeudat a la família dels senyors de Balsareny, i d’aquest va passar a la casa vescomtal de Barcelona.

L’edifici està construït en parament de pedra de gran qualitat i la portalada d’entrada és a l’est i s’hi accedeix per dues rampes empredrades.

Cada 6 de gener, diada de reis, molta gent puja al castell perquè es pot veure com el sol passa per dins la Roca Foradada de Montserrat.

 

 


Absis de l’ermita de Santa Cecília



Església de Sant Martí
Situada a la part baixa del seu rabal. És un edifici del segle XIII format per una nau rectangular. Adossat a l’església i a la rectoria i l’ajuntament.

Ermita romànica de Santa Cecília
La capella de Santa Cecília data del segle XI i es troba a l’entrada dels nuclis que formen la població. Conserva un magnífic absis romànic amb decoració llombarda, i dintre seu restes de pintures romàniques molt rústegues.

Altres indrets d’interès
El forn d’obra del Girabau s’utilitzava per a l’obtenció de teules i maons mitjançant la cocció de l’argila. S’observen restes de la cambra de cocció.

El mirador de Can Cucut es troba a l’inici del carrer del Castell i ens permet de contemplar interessants vistes cap a Montserrat, Sant Llorenç de Munt i cap al castell de Granera.

Granera ha recuperat també dos antics safareigos públics que són la Bassa del Prat i el safareig de la Rectoria.