19 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Passejada per Falset, porta del Priorat

Text: Ajuntament de Falset



Falset, capital del Priorat, se situa entre turons enmig d'una vall emmurallada de natura. Actualment sobrepassa els 2.600 habitants i el seu terme municipal no supera els 32 quilòmetres quadrats de superfície. La seva naturalesa té un doble paper de població litoral i de muntanya. Els 363 metres sobre el nivell del mar ho fan possible. Pel que fa a la vila, Falset recull moltes marques de la seva història:
 

 
Carrer dels Arcs   Església arxiprestal de Santa Maria

 


Plaça de la Quartera
Ens trobem a la plaça principal del poble. En aquest indret és on es duen a terme les principals activitats de la vila. Rep el nom de l'antiga mesura de gra que s'utilitzava al territori.
En l'extrem més elevat, trobem el palau dels Ducs de Medinaceli. Aquesta edificació majestuosa, amb façana de carreus, data del 1630 i respon a l'estil renaixentista. Actualment l'edifici acull les dependències de l'Ajuntament de Falset.

Palau dels Comtes d’Azahara
Es tracta d'una construcció noble datada del segle XVIII, amb una estructura pesada i grans finestrals. L'edifici, construït a partir d'una gran escala de volta catalana, és coronat per una lluerna, en la qual apareixen els escuts d'armes de la casa pintats sobre la volta que suporta els vitralls.
Si ens endinsem al carreró que hi ha just davant, ens traslladarem a l'antic entramat de carrers que constituïa el Call Jueu. N'és una mostra la finestra que trobem en una casa d'aquest mateix carrer. Alguns historiadors situen en aquesta zona l'antiga sinagoga de Falset.

Església arxiprestal de Santa Maria
Aquesta església, de planta gòtica, fou beneïda l'any 1770. El seu estil neoclàssic amb elements del barroc encara es manté, tot i que l'ornamentació religiosa s'ha destruït durant les guerres que ha patit la vila.

Per bastir aquest temple, els vilatans de Falset utilitzaren les pedres de l'antiga església del castell. Actualment l'església guarda les relíquies de santa Càndia.

 

 


Plaça de la Quartera



Portal del Bou
Després de repassar la muralla ens trobem amb aquesta porta d'entrada a la vila medieval de Falset. Aquest és l'únic portal d'accés que es conserva dels cinc que Falset tenia. Encara hi podem comprovar els sistemes de tancament i les marques a la pedra que feien els picapedrers per identificar la seva feina i cobrar els honoraris. Per tal de continuar amb la passejada, us convidem a sortir de Falset com ho feien els grans nobles de la vila.

Castell
La història de Falset s'escriu a partir d'aquest castell. Des del primer moment en què es manà construir, vora el segle XII, Falset no va deixar de tenir protagonisme en la gestió política i social d'un gran territori comtal.
Molts llibres parlen del castell dels Comtes de Prades, i se n'expliquen moltes històries. Les seves vistes són extraordinàries, ja que des d'aquest castell es pretenia controlar tot el comtat.

Plaça d’Àngel Marqués o Plaça Vella
La plaça, porxada a banda i banda, data del segle XIV i aporta tràgics records als veïns de Falset, ja que al centre encara hi trobem el lloc on hi havia el pal de forca.

Aquest pal s'utilitzava per executar els condemnats a la pena capital mitjançant la soga o el garrot vil. És en aquest lloc on es va fer l'última execució pública a Catalunya, l'any 1892.

Cal Magrinyà
La casa envolta un pati interior que acollia els rentadors municipals, i des del qual avui dia podem comprovar com realment es tracta d'una edificació noble.
Actualment aquest edifici del 1919 acull la Biblioteca Municipal Salvador Estrem i Fa, però les seves grans dimensions permeten disposar de múltiples espais.
Seguint pel mateix carrer de Baix trobem algunes fonts, com la del Forn o la de l'Amades, recuperada recentment.

 

 

 
Portal del Bou   Plaça Vella

 


Sindicat agrícola
No es pot marxar de la vila sense haver comprat el vi que tan famosos ha fet Falset i la seva comarca.

L'última parada serà al sindicat de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà. L'edifici, d'estil modernista, fou pensat per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Dintre les seves grans arcades de maó és on es fa la producció de vi de la mateixa cooperativa i on s'elaboren el vermut i els vins rancis.
El sindicat és un clar referent de l'arquitectura rural i una gran mostra del moviment vitivinícola a Catalunya.

Ermita de Sant Gregori
El pas dels anys i la natura han despertat la màgia d'aquest lloc, ja que han esculpit, dia a dia, un conjunt escultòric de gran interès per als falsetans. Es tracta d'un filó de roca roja que ha adoptat formes a les quals els vilatans ja han posat nom.

Tan bon punt arribem a la plaça de la Creu hem de fer-hi tres tombs per tal que ens guardi de mals durant l'estada. Seguirem pel camí tot pujant a l'ermita i només alçant la vista podrem contemplar el Gegant. Es tracta d'una roca que rep aquest nom per la seva gran semblança a la cara d'un gegant que, amb els ulls ben oberts, fa de guardià de la vila.

Val la pena continuar pel camí i arribar fins a dalt de tot. Davall d'una gran balma natural hi ha l'ermita de Sant Gregori, reconstruïda el 1927. Contempleu les vistes des del mirador i pugeu a la gran creu, des d'on es veu Falset i tota la contrada.

En cotxe o a peu - Ctra. N-420 en sentit Reus, a 2,5 quilòmetres de Falset. Ermita de Sant Gregori.