19 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al museu Casa Areny-Plandolit

Text: Cèsar Espona



La visita a la Casa Areny-Plandolit està inclosa tant en l'itinerari de l'hàbitat rural d'Andorra, com en la ruta del ferro, per tractar-se aquesta família d'una de les que posseïen importants negocis d'elaboració d'aquest metall. En qualsevol cas, la seva visita és obligada per la importància del museu que alberga i per la conservació que representa de l'essència de l'aristocràcia andorrana. Ens servirà també per passejar pel pintoresc poblet d'Ordino que és punt de partida per excursions molt diverses.
 


Cellers a la planta baixa

 


Antecedents
En la finca pairal dels Areny es va començar a construir la mansió en 1613, encara que la major part es va aixecar després de 1633. La família Areny era una de les més riques i poderoses del país, i va controlar bona part de la indústria metalúrgica desenvolupada a Andorra entre els segles XVI i XIX. Eren posseïdors d'algunes de les fargues d'obtenció de ferro i altres explotacions entre les quals també es comptaven les ramaderes.

L'acostament d'aquesta acomodada família a l'aristocràcia catalana va culminar el 1821 amb el casament de la hereva Maria Rosa Areny amb l'hereu de la casa Plandolit de Sant Pere de Torelló (Osona), Josep Plandolit, establint-se el nou cognom Areny-Plandolit (el nom d'Areny s'anteposava en aquest cas al de Plandolit per clàusula matrimonial a causa de la major aportació de l'hereva d'Areny). L'aportació noble a la família va facilitar l'entrada a més altes esferes socials i polítiques de la vida catalana i andorrana.

 

 

 

 
Vista parcial de la cuina més tradicional   Escudeller amb coberteria d'estany

 


La visita
La casa-museu, adquirida el 1972 pel Consell General, representa un veritable viatge al passat. La casa recrea la història de les diferents generacions de la família d'Areny-Plandolit, representant-se més de 300 anys de història, reflectida en tota mena de detalls, mobiliari i objectes, evocadors dels seus temps d'esplendor.

Les explicacions del guia ens permeten conèixer a més, curiositats, detalls imperceptibles, supersticions, anècdotes, habilitats i excentricitats dels membres de la família.

La façana de la casa té una elegant balconada de forja datada en 1849, provinent de la Farga d'Areny, propietat de la família.
En la planta baixa trobem les lenyeres, les corts i els cellers. Podrem observar en ells multitud d'objectes originals, veritables antiguitats i curiositats molt instructives. Les botes del celler evidencien la elaboració del vi en el passat.

 

 

 

 


La biblioteca



En el primer pis de la casa trobem el menjador, les habitacions, la capella, la sala d'armes i la sala noble. Observarem innombrables objectes molt interessants, elements de caça, esgrima i altres esports, elements modernistes, i molts objectes de col·lecció, sempre referenciats en tot moment pel omnipresent escut familiar.
En les parets podrem admirar diversos quadres dels membres de la família com el retrat del Baró de Senaller, Don Guillem d'Areny-Plandolit, «síndic» d'Andorra a mitjan segle passat i un dels promotors de la Nova Reforma de 1886.

La cuina guarda molts elements de la tradicional cuina catalana, encara que amb alguns estris i instal·lacions de luxe de l'època. Especial esment per la vaixella, pels tres tipus de cuina i per les piles de pedra.

La biblioteca, amb un impressionant fons documental, compta amb exemplars d'alt valor, i la decoració i mobiliari resulten molt interessants. Ens sorprendran també el consultori mèdic-dentista, el laboratori fotogràfic i la sala-museu amb maquetes de llocs entranyables d'Andorra i centenars d'objectes quotidians, targetes, segells i utensilis de l'època, tots de gran valor etnogràfic.

 


Consultori mèdic




Més informació:
Museu Casa Areny-Plandolit
Carrer Major, Ordino
Tel.: +(376) 836 908.

Es recomanable demanar reserva prèvia
Central de reserves: +(376) 839 760

Horaris:
Obert de Dimarts a Dissabte de 9:30 a 13:30 h i de 15:00 a 18:30 h.
Obert el Diumenge i festius de 10:00 a 14:00 h.
Dilluns tancat.
En Juliol i Agost obert de Dimarts a Dissabte de 9:00 a 21:00

Preu entrada: 2,40 €