25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El Museu del vi Els Cups de Montbrió del Camp


El museu del vi denominat "Els Cups” està situat en l'antiga casa pairal de "Can Busquets", convertida en museu. És un fidel exponent del passat agrícola i vinícola d'aquesta terra.
L'època de màxim esplendor d'aquest cultiu se situa en el segle XVIII, quan s'elaborava el vi de la pròpia collita en el celler particular de cada camperol. L'actual Museu del Vi "Els Cups" entronca amb aquest antecedent vinícola.

La recerca constant de peces comença als anys setanta, amb la finalitat d'aconseguir la formació, pas a pas, d'un Museu Monogràfic del Vi.
Aquesta labor s'assoleix amb la col•laboració d'un grup reduït de persones de Montbrió que, el dia 21 d'Agost de 1983, veuen premiat el seu esforç i el seu treball amb la inauguració oficial del "Museu del Vi, Els Cups", acte presidit pel director del INCAVI, Sr. Jaume Ciurana.


La Sala de Premses disposa d’una gran quantitat d’objectes d’interès

“Sala Premses”
Només entrar al museu s'accedeix a la sala de Premses (Sala Premses), en la qual pot admirar-se un conjunt molt heterogeni d'enginyosos i originals aparells: són les anomenades premses vinícoles, utilitzades per l'extracció, mitjançant premsat, del most dels raïms. Aquestes premses es troben emplaçades de forma estratègica per tota la sala i són de molt diferents procedències. Amb elles es posa de manifest la intel.ligència humana aplicada a l'art de l'elaboració del vi.

Com a complement de la sala, s'exposa un variat i important conjunt d'estris i útils de treball relacionats amb el cultiu i la cultura vinícoles. Formen una autèntica col•lecció museística que mostra la importància que va arribar antany el cultiu en aquesta terra.

 
Premsa de vi   La mostra d’olis de qualitat D.O. Siurana
és també important

 

Sala Montbrió
Inaugurada per Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya, el dia 19 de Març de 1988, la "Sala Montbrió" és la part mes romàntica i emotiva del Museu. S'exposa en ella un selecte conjunt de fotografies, retrospectiva de la història de Montbrió de principis del S. XX. En elles queda reflectida la vida senzilla, els costums i particularitats etnogràfiques del poble de Montbrió, els seus carrers, les seves cases i les seves gents.

La sala inclou un extens conjunt de peces de metall, fusta i terrisseria, emprades antigament com mesures de capacitat per al vi, amb els corresponents segells i senyals de contrast efectuades pels respectius ajuntaments. Destaquen les col.leccions de les comarques de l'Anoia i del Baix Llobregat, autèntiques relíquies històriques amb les quals evocar èpoques del passat corresponents al món i la cultura del vi a Catalunya.


El petit túnel que comunica els Cups permet visitar-los per dins

"Els Cups"
En l'edifici-museu es troben tres cups en perfecte estat de conservació, els quals es troben situats sota l’anomenada Sala de les Premses i intercomunicats entre si per un magnífic arc de pas. El tercer cup, descobert amb posteritat, es troba sota la "Sala Montbrió". Per facilitar la visita de tots ells, s'ha excavat un túnel per a interrelacionar unes dependències independents anteriorment.

Els diferents ambients conserven la seva personalitat, i les seves peculiars característiques queden perfectament definides. La visita es recomana fer sense presses, i acaba amb una degustació en la Sala de Cates. El museu compte, així mateix amb una petita botiga especialitzada en vins amb denominació d'origen Priorat i Tarragona, olis i vinagres.


La visita termina amb una degustació en la Sala de Cates

Horaris i Visites:

Obert de dimarts a diumenge.
Matins de 10 a 14 h.
Tardes de 17 a 21 h.


Temporada Agost, Setembre i Octubre obert cada dia.

Visita comentada per Roger Boada en Català, Castellà, Anglès i Francès.

Preu per persona: 5 €
Grups (mínim 15 persones): 3 € / persona
Preus especials per grups de més de 40 persones i autocars.

Telèfons de contacte:
                        (0034) 977 826 341
                        (0034) 610 871 240