24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El Romànic de l’Alt Berguedà

Text: Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà



L’estil arquitectònic predominant a l’Alt Berguedà és el romànic. Us proposem una ruta per apropar-nos a aquest ric patrimoni. Petites esglésies construïdes pels nostres avantpassats en els llocs més inhòspits; esglésies que posaren els fonaments de les esglésies actuals; un interessant monestir i esglésies perfectament restaurades i condicionades per visitar. De ben segur que en cadascun dels vostres passeigs trobareu algun record d’aquesta esplendorosa època en què la fe feia realitat el més inimaginable. Un llegat que l’Alt Berguedà ha sabut preservar.

L’Esglèsia i Pont de Pedret
Sant Quirze de Pedret és una obra cabdal de l‘arquitectura preromànica. L’edifici es bastí entre els segles IX i X amb aportacions d’època romànica. Conté la reproducció d’importants pintures murals del segle X (l’Orant i el Cavaller) i del segle XII (la paràbola de les verges prudents i les verges nècies). El pont de Pedret és gòtic, amb forma d’esquena d’ase, datat de finals del segle XIII. Permet creuar el riu Llobregat i, originàriament, facilitava les comunicacions entre Berga i l’església de Sant Quirze amb el sector de Sant Miquel de les Canals i el Puigarbessós. S’hi accedeix per la carretera C16, entrada Berga-Centre. El camí de Pedret surt de la plaça Gernika, a Berga.

Sant Sadurní de Rotgers
L’església va ser construïda entre els segles XI i XII i consagrada el 1167. Consta d’una sola nau, capçada per un absis semicircular que conserva la decoració característica del primer romànic, arcuacions cegues i bandes llombardes. Sobre la nau s’alça un campanar de secció quadrada i dos pisos. Sota la finestra central del seu absis s’hi pot observar una filada d’opus spicatum. S’hi accedeix per la carretera que va de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà.

Monestir de Sant Llorenç prop Bagà
Una comunitat de monjos de Sant Benet hi bastí el seu cenobi, a finals del segle IX. Un segle després, les donacions permeteren que l’abadia edifiqués un temple majestuós de tres naus, seguint la tradició de les basíliques clàssiques, que fou consagrat l’any 983. Està situat al nord del poble de Guardiola de Berguedà, a la vall de Brocà, en un entorn natural de privilegi, dalt d’un planell del vessant est de la serra de Gisclareny. S’hi accedeix pel camí del cementiri o Pujada de Sant Llorenç.

Monestir de Sta. Maria de Lillet i rotonda de St. Miquel
El monestir fou construït al segle IX i en l’actualitat mostra vestigis d’estil romànic, com la planta de creu llatina, dos dels tres absis originaris i el claustre rústic de planta quadrada. Els altres elements han sofert modificacions posteriors. Al costat hi ha la rotonda de Sant Miquel, una de les esglésies romàniques de planta circular més ben conservades. S’hi accedeix per la carretera de Campdevànol. Davant del cementiri de La Pobla, cal prendre la pista indicada que hi porta. La clau es pot recollir a l’Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet.

Sant Vicenç del Rus
L'edifici de l’antiga església parroquial de Sant Vicenç de Rus va ser bastit al segle XII sobre restes altmedievals. Conté pintures murals originals del gòtic lineal i la reproducció de les pintures murals romàniques del segle XII. S’hi accedeix per la carretera de la Pobla de Lillet a Castellar de n’Hug