24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El Triangle màgic de Salvador Dalí

Text: Melània Casajust



Salvador Dalí va ser un pintor espanyol, considerat un dels màxims representants del surrealisme.
Nascut a Figueres, va canviar de residència diverses vegades al llarg de la seva vida, però va ser a l'Empordà on va decidir passar els últims anys de la seva vida.
Aquest recorregut us convida a conèixer tres emblemàtics llocs de Catalunya que van captivar a l'artista i on va deixar la seva inconfusible petjada.


Salvador Dalí i Gala

CASTELL DE PÚBOL

Amagada en el petit i pintoresc poble de Púbol trobem una fortificació d'estil gòtic-renaixentista que durant els anys 70 va ser la residència de Salvador Dalí.
En l'actualitat, el castell ha estat convertit en un museu que amaga una romàntica història.
L'artista va prometre a la seva musa Gala un castell com a regal, el que el va portar a l'adquisició del Castell de Púbol. El deteriorament del castell va forçar a Dalí a restaurar-lo i el seu interior va ser decorat íntegrament pel pintor.

 
     


El castell es va convertir en una obra d'art seva que va regalar a Gala. El mausoleu del castell, dissenyat per Dalí, es va convertir en la tomba de Gala després de la seva mort.
En el mausoleu hi ha construïdes dues tombes unides, el mateix Dalí va demanar ser enterrat allà, però la seva tomba està buida doncs va ser enterrat a Figueres.
L'interior del castell es conserva tal i com Gala el mantenia. Es poden contemplar pintures i dibuixos de Dalí, un jardí decorat amb elefants de potes allargades, un recull de vestits d'alta costura de Gala, la piscina amb bustos de Richard Wagner i el mobiliari i objectes que decoren el castell.


Dormitori de convidats

Es poden visitar les següents estances: el saló dels escuts, el saló del piano, l'habitació de Gala, cambra de bany, la biblioteca, l'habitació de convidats, les golfes, el menjador, la cripta, el garatge, el jardí i la piscina.

TEATRE-MUSEU DALÍ

Museu dedicat íntegrament a l'artista, ubicat a la plaça Gala-Salvador Dalí a Figueres.
Va ser el propi Salvador Dalí qui es va ocupar del projecte del museu, tanta va ser la seva implicació, que allà es troba la seva última habitació i la seva tomba.
Quan l'advocat Ramon Guardiola Rovina va arribar a l'alcaldia de Figueres, va convidar l'artista a regalar una obra al museu local. Dalí va respondre estar disposat a regalar un museu sencer i va suggerir prendre com a seu el teatre de la ciutat, en aquella època abandonat i destruït. Aquest teatre tenia un significat especial per a ell, allà va exposar les seves dues primeres obres el 1918.
Cada espai del museu és una obra d'art, amb extravagants combinacions de quadres, escultures i mobles.


Teatre-Museu Salvador Dalí


En moltes habitacions les parets i sostres estan coberts per murals, alguns composicions originals, altres són ampliacions dels seus quadres. Externament el museu conserva l'aspecte neoclàssic del teatre, però adornat amb escultures.
Sota el nivell principal de l'edifici hi ha la cripta, una petita habitació amb la seva tomba, allà va ser enterrat en contra de la seva voluntat.

Dalí Joies
Es tracta d'una exposició permanent del museu que mostra les joies que Dalí va dissenyar entre 1941 i 1979. Inclou les 37 joies d'or i pedres precioses de la col·lecció Owen Cheatham, dues joies realitzades posteriorment i els 27 dibuixos i pintures sobre paper que Salvador Dalí va realitzar per dissenyar les joies.


Peça de l'exposició Dalí Joies

CASA-MUSEU SALVADOR DALÍ

La casa-museu de Portlligat va ser l'única residència estable de Salvador Dalí, lloc on va viure i treballar.
El 1930 es va instal·lar en una barraca de pescadors a Portlligat. A partir de la petita barraca i durant els següents 40 anys, Dalí va anar creant casa seva. El resultat és l'estructura laberíntica actual, que es descompon i es retorça en una successió d'espais encadenats per passos estrets, desnivells i recorreguts sense sortida.


Dormitori de Dalí i Gala


Aquests espais estan plens d'objectes dels Dalí, decorats amb catifes, calç, flors aromàtiques, entapissats vellutats, mobles antics, etc.
Totes les habitacions tenen obertures que emmarquen el bell paisatge de la badia de Portlligat.
A la casa es poden visitar les següents estances: el dormitori de Gala i Dalí, el Saló Groc, el Menjador d'Estiu, l'Estudi de Salvador Dalí, la Sala Oval i la Piscina.


Piscina de la Casa-Museu Salvador Dalí