25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Els Templaris de la Segarra

Text: http://www.turismesegarra.com y http://www.caballerosandantes.net



L’ordre dels templers va ser fundada l’any 1118 per Hug de Payns i Godofredo de Saint-Omer, amb l’objectiu de protegir els pelegrins que feien el camí de Fatta a Jersualem. Eren nou cavallers: Hugo de Payens, Godofredo de Saint-Omer, Godofredo Bisol, Payen de Montdidier, Archembaud de Saint Aignant, Andrés de Montbard, Gondemar, Hugo de Champagne i Jacques de Rossal.

El templers van rebre el nom de l’orde dels pobres soldats de Jerusalem, van fer vots de pobresa, castedat i obediència. El seu nom prové de que quan varen arribar a Jerusalem, amb l’autorització del rei Balduino II, es varen establir on abans hi havia l’antic Temple de Salomó i allà, segons diuen, van trobar alguna cosa, un secret que encara avui en dia no s’ha descobert.

En el Concili de Troyes el Papa Clement V els va reconèixer oficialment sota el patrocini exprés de Bernard de Claravall. A partir d’aquest moment, es quan l’orde comença a rebre moltes donacions, terres, castells... i, a poc a poc, va passar a ser la banca cristiana on hi confiaven pelegrins, nobles i reis.

Després que els musulmans conquerissin Jerusalem el 1187, l’orde es va retirar a Antiòquia i després a Xipre i, davant el fracàs de les noves croades per poder reconquerir Terra Santa als musulmans, van perdre tot el sentit pel qual havien estat creats: la protecció dels pelegrins. Al llarg del temps, els templers van adquirir molta riquesa material, la qual cosa va generar la desconfiança de l’església i de les monarquies.

El deute que va assolir el Rei de França, Felip el Bell, era tan gran que va convèncer al Papa Clement V perquè iniciés un procés en contra dels templers a França, i el templers van ser acusats i perseguits cruelment per delictes d’heretgia.

El Gran Maestre en aquell moment, Jacques de Morlay, i 140 templers van ser arrestats, condemnats a presó i posteriorment condemnats a mort. El 1312 el Papa Clement V va dissoldre l’orde, cosa que va propiciar la dispersió dels seus components arreu d'Europa. En altres països, les acusacions no van tirar endavant.

Felip el Bell es va apoderar dels seus béns mobiliaris i va repartir algunes de les seves possessions als Hospitalers.

2 Itineraris propossats per les comandes templeres de la Segarra i les comarques veïnes.