25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a la vila medieval de Santa Pau


Santa Pau és una vila medieval que temps endarrere va ser cabdal d'una important baronia. Les cases del nucli antic del poble estan apinyades al voltant del castell i l'església, els carrers són estretes i tot respira un aire antic.
 


Interior dels pòrtics de la plaça de Santa Pau

 


L'itinerari s'inicia a l'aparcament proper al nucli antic, a la riba dreta del riu Ser, al costat d'un interessant pont medieval. Dirigint-nos cap a l’interior de la població mereix observar amb atenció les llindes de pedra gravada en moltes cases del segle XVIII.

El Portal Nou o de Sant Antoni dóna entrada a la plaça major o Firal dels Bous, lloc on se celebraven els antics mercats i les fires (el mercat va ser atorgat a la vila el 1297). En aquesta plaça porticada es troba l'església parroquial de Santa Maria, i a la seva esquerra s'alça el castell del segle XIV.

La plaça té un encant indescriptible, és irregular i desnivellada, envoltada de pòrtics amb arquejades desiguals que li donen un aire de gran rusticitat, encara que manté una gran harmonia i equilibri arquitectònic.

 

 


Pont medieval sobre el Ser



El castell, construït entre els segles XIII i XIV, està compost d'una planta quadrada, ventanals gòtics, torre mestra i pati d'armes.

L'església gòtica de Santa Maria està formada per una sola nau, els arcs de la qual duen encara l'escut dels Oms i els Parapertusa-Oms, antics senyors de la baronia. Té un petit museu parroquial que es mostra únicament a petició dels interessats.

El complex arquitectònic que formen el castell, l'església i la plaça porticada de Santa Pau va ser declarat conjunt històric-artístic el 1970.

En diferents punts de la població poden observar-se les cases construïdes a partir de l'antigues muralles de les quals es conserva l'única torre de defensa de Santa Pau. No es pot deixar Santa Pau sense haver degustat els seus "fesols", unes exquisides mongetes obtingudes dels cultius de les terres volcàniques.

 


Torre del castell