20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La via verda de la Val de Zafán

Text: https://deandar.com/bicicletas/bicicleta-verde-valzafan



Com arribar 

Una bona opció per iniciar la via és fer-ho a Horta de Sant Joan, encara que la via verda de la vall de Zafán s'inicia pròpiament als afores de Lledó i Arnes, 5 km més endavant. A Horta podem aparcar a peu de via al costat de l'antiga estació, visible a l'esquerra si entrem al poble per la T-334 venint de Bot i Gandesa.


La ruta 

La via verda de la Val de Zafan recorre els solitaris pobles d'aquesta zona del Baix Aragó al costat d'extensos camps d'oliveres, vinyes i frondosos boscos de pins, en un recorregut on destaca el llarg viaducte que creua el riu Matarranya. La via verda no té dificultats, el desnivell és poc pronunciat, però el recorregut d'anada i tornada es pot fer bastant llarg per als no habituats a anar amb bicicleta.

L'arribada al viaducte del Matarranya, de 275 metres de longitud i proesa de l'enginyeria de l'època, marca la meitat natural del camí que arriba amb comoditat i lleugera pujada fins a Valdealgorfa. El 2009 el túnel per arribar a la població s'ha tancat per despreniments, cal fer una petita volta per carretera. No obstant aquesta volta, una mica més dura que el traçat original, ens permetrà visitar les basses de Valdealgorfa, que d'origen medieval, es van crear per fer front als mesos de sequera.

A partir de Valdealgorfa ens espera una carretera tortuosa i compartida amb vehicles fins a arribar a Alcanyís. Aquest tram contrasta amb l'anterior per l'aridesa del paisatge, tot i que és igual de solitari, excepte els últims tres quilòmetres on a partir d'un llarg pont que salva el riu Guadalope s'intueix l'empremta de la capital de la comarca.

Els llocs d'interès són diversos, en el camí podem trobar l'estació de Torre del Compte restaurada com a hotel tematitzat per continents, també el proper Val del Toll i les pintures rupestres que atresora i com no els pobles de la Freixneda i Valljunquera de visita molt recomanable, tant pel seu llegat cultural com històric, aquests es troben, com la via verda, en ple escenari de la batalla de l'Ebre.