24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta pels castells de les terres de l'Ebre


Castell d'Ascó
Documentat el 1148 època que els Comtes de Barcelona el reconquereixen, cedint-lo a Ermengol d'Urgell. Romanen alguns grups de pedres pertanyents als murs.

Castell de Flix
Documentat el 1154 a través d'una donació del comte Ramón Berenguer IV a Bonifaci de Volta. En 1276 el rei Jaume I ho ven a Arnau de Bosc juntament amb el lloc i les seves gents. Perduren restes del castell original dintre del construït durant el segle XVIII.

Castell de Garcia
Documentat en 1174 consta que Alfons I cedeix el castell a Guillem de Castellvell. Mostra solament un munt de ruïnes i el que fou el perímetre de l'edificació.

 

 

 
Torre cilíndrica a Ulldecona   Torre de la Carrova

 


Castell de Miravet
Documentat en 1153. Aquest estratègic castell no va ser conquerit fins que ho van ser les ciutats de Lleida i Tortosa. Gràcies a l'adquisició dels castells d'Ascó, Horta i Riba-roja per part dels templaris, aquests passen a dominar a través de Miravet tot el territori comprès entre l'Ebre i el riu d'Algars.
Després de l'extinció dels templaris el castell passa a poder dels Hospitalaris qui ho van tenir fins a l'any 1835. Una vegada restaurat forma part del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya al ser declarat Monument Nacional i Bé d'Interès Cultural.

Castell de Móra
Documentat en 1060. Va ser un monumental castell d'origen islàmic habitat pels ducs de Entença i també dels de Cardona. Actualment es conserven uns 350 metres de muralla en bon estat, una torre, una gran terrassa, la porta d'accés i algunes dependències.

Castell de Palma d'Ebre
Documentat en 1262 a través de la venda del castell que fa Jaume I i Teresa Gil de Vidaure cap a Arnau de Bosc fins al 1318 que passa a poder dels Hospitalaris. Les seves restes es troben distribuïdes als baixos de l'actual ajuntament.

Castell de Rasquera
Apareix documentat el 1153. És l'única fortificació del marge esquerre de l'Ebre. Durant la guerra del francès, Rasquera és envaïda per les tropes napoleòniques.

Castellet de Banyoles (Tivissa)
Aquesta fortalesa data de l'any 1153 i es troba sobre les restes d'un poblat prehistòric d'estil ibèric. En la població encara s'aprecien part de les muralles que ho van envoltar en l'antiguitat.

Castell de Vinebre
A la part alta de la població encara es pot observar un antic mur del que va ser el castell de Vinebre.

Castell d'Arnes
Restes de murs de pedra que han servit per a la construcció de cases més modernes.

Castell d'Algars (Batea)
Documentat en 1153. A la part alta d'un petit turó es localitzen petites mostres ruïnoses, una torre i un arc, del que va ser un bell castell.

Castell de Batea
Documentat en 1153 a través de la donació de Ramón Berenguer IV als integrants de l'Ordre del Temple, de Miravet, del terme i del castell, presenta petites mostres en estat ruïnós. Les seves restes se situen en la zona de Vilaclosa.

Castell de Almudèfer (Caseres)
Documentat el 1267. Aquest castell va ser un més dels quals van posseir els templaris a través de l'esmena hospitalària d'Horta de Sant Joan.
D'aquest castell rocós es poden observar restes d'una torre rectangular i alguns murs sobre la capella de Santa Anna.

 

 

 

 

 

 
Restes del Castell d’Amposta   Castell de la Suda a Tortosa

 


Castell de Corbera
El castrum de Corbera apareix per primera vegada en un document escrit el 1153, citat a la carta de donació del castell de Miravet, cedit per Ramón Berenguer IV als templaris. Queden algunes restes dels murs.

L'Aldea
Ruïnes molt avançades de la Torre de Benixarop i Torre de Burgasènia.

Castell de Sant Jordi d'Alfama (Ametlla de mar)
Construït durant el segle XII. D'origen medieval es va convertir en fortificació militar durant el segle XVII.

Castell de Paüls
Documentat en 1168. Al costat de l'església parroquial es localitzen les ruïnes del castell-fortalesa de Paüls.

Castell de la Suda o de Sant Joan (Tortosa)
Construït per Abd al-Rahmán al segle X, va ser reconquerit als sarraïns en 1148 pel comte de Barcelona Ramón Berenguer IV. Va ser ocupada com residència real en diverses ocasions. Ha estat rehabilitat, sent actualment Parador Nacional de Turisme.

Alcanar
Castell d' Alcanar: En l'antiguitat va ser un castell donat a poblar (1238) per Hug de Folcalquer.
Torre del carrer Nou, Torre del Moro, Torre d'en Pasqualet, Torre de n'Urbano, Torre d'en Morralla, Torre d'en Calvo, Torre d'en Gimeno.

Castell d'Amposta
Documentat en 1097 a través d'un document de Ramón Berenguer III. Romanen algunes restes que, en el seu conjunt, han estat destinades a infraestructures públiques.

Torre de la Carrova (Amposta)
Construïda entre els segles XII i XIV s'alça en bastant bon estat. De planta rectangular aportant merlets i matacans amb sòl aspillerat així com una finestra geminada.

Torre de la Galera
Data dels segles XIV-XV. Des del segle XVI va passar a ser utilitzada com església, estant en l'actualitat la parròquia de Sant Llorenç de la Galera.

Castell de la Ràpita
Amb aquest nom se li coneix a la bateria de la costa que pertany al segle XVIII.

Castell d'Ulldecona
El territori conquerit pels cristians el 1148, va permetre que la protecció del castell passés a les mans de la família tortosina de Montcada.
En l'actualitat es pot observar un recinte emmurallat amb la seva torre rodona, segurament de procedència àrab, i la torre palau de l'ordre de l'Hospital.

Torre de Camarles
A les afores trobem aquesta torre restaurada, i prop del Ligallo una altra torre anomenada de La Granadella.