25 de Juny de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

L'art Grec, Iber i Romà a Catalunya

Grec:

Malgrat les evidències fenícies a Catalunya no són molt abundants, trobem elements ceràmics, especialment àmfores fetes a mà, (Tortosa, Baix Ebre).

L'establiment dels navegants grecs a la badia de Roses (Empúries), va significar importants innovacions culturals com la moneda, l'escriptura i les tècniques arquitectòniques i escultòriques, (estàtues d'Asclepi i Afrodita, Empúries). L'aportació artística essencial dels grecs va ser la ceràmica decorada (van introduir el forn), estesa per tot el territori català a causa de la gran activitat comercial d'Empúries amb Grècia.


Iber:

Els habitants autòctons són els ibers, la cultura dels quals es desenvolupa fins al segle III, manifestant un art propi que, encara que no és molt abundant, es reflecteix a la ceràmica decorada, d'influència grega, i de gran varietat d'estils.

També l'orfebrería i joieria va assolir un gran desenvolupament, amb peces molt treballades (Castellet de Banyoles, Tivissa). L'escultura ibèrica deixa bones mostres de caràcter religiós amb figures humanes i d'animals mitològics, en poblats com Ullastret, Olèrdola i Calafell, on l'arquitectura reflecteix la manera d'assentament a partir de poblats fortificats ibers.

També en aquest període, es construeixen recintes sagrats, temples i necròpolis (Ca Yanís, el Vendrell i l'Oriola, Amposta).

Aqüeducte romà
Aqüeducte romà a TarragonaRomà:

L'arribada dels romans a Empúries va suposar l'inici de la "romanització" del territori, començant per l'urbanisme de les ciutats i tot un conjunt de construccions civils, religioses i militars.

També en l'escultura es reflecteix el desig romà d'immortalitzar a personatges a través del retrat amb estàtues en marbre, pedra i bronze. La pintura es manifesta en mosaics i en ceràmiques de tot tipus.

Amb la fundació de Tarraco al 218 a. de C., s'estableix el territori com un apèndix directe de Roma, desenvolupant la ciutat com un gran centre urbanístic plenament romà, deixant com herència una urbs declarada Patrimoni de l'Humanitat per l'UNESCO, amb construccions d'alt valor històric com l'amfiteatre, el circ romà, el fòrum provincial, el fòrum de la colònia, les muralles i l'aqüeducte.