21 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La Diada

La Diada de l'Onze de Setembre és el dia institucional de Catalunya. En aquest dia es commemora la tràgica data del 11 de Setembre de l'any 1714, en que la ciutat de Barcelona va ser sotmesa a les tropes borbòniques de Felip V, marcant la fi de la Guerra de Successió entre els borbons i els austria.

El succés va comportar a més l'abolició de totes les institucions i llibertats de Catalunya, i és per això que se celebra aquest dia, per a recordar aquelles llibertats i drets que mai deu perdre el poble català. Senyera

Des de finals del segle XIX, ja comença a rememorar-se aquest episodi de l'història com un símbol de l'identitat catalana.

Malgrat d'haver estat reprimit, i fins i tot prohibit, com en temps de la dictadura franquista, s'ha seguit celebrant com commemoració reivindicativa.

Des de l'any 1980, la Diada és festiu oficial a tota Catalunya, amb diversos actes com les ofrenes de flors, recepcions polítiques, sardanes, construccions castelleras, concerts, etc.

Malgrat això, hi ha una característica especial que diferencia aquesta festa d'altres que se celebren: la senyera (bandera catalana) oneja a les balconades d'institucions i llars catalanes, com costum adquirit en resposta popular a la repressió de 1714, que va obligar a les entitats a retirar les banderes que onejaven a mitja asta en senyal de duel pels morts del 11 de setembre d'aquell any.