20 de Juliol de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La Catalunya borbònica (1714 - 1808)

Portada de l'imprès que conté el decret de Nova Planta -1716 Després de la capitulació de Barcelona i de la caiguda de Mallorca i Eivissa, Felip V dicta el 1716 el decret de Nova Planta, pel qual se suprimeix la Generalitat, el Consell de Cent de Barcelona i totes les institucions catalanes, que són substituïdes pel model castellà. Es va instaurar una capitania general de Catalunya, la Reial Audiència, la superintendència i els corregiments, així com un impost general, el cadastre real, i se suprimeix l'estudi general de Barcelona, prohibint també l'ús del català.

Es per aquest motiu pel que la data de l'Onze de Setembre ha estat reivindicada com a festa nacional de Catalunya, no per celebrar la derrota, sinó per recordar aquells drets i llibertats arrabassades per la força, i als quals els catalans mai no han renunciat.

A partir d'aquest moment comença un llarg i obstinat esforç encaminat a recuperar tot el que s'havia perdut durant la guerra. Catalunya va redreçant la seva economia i es converteix en una potència agrícola, industrial i comercial. Es crea el 1729 la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, s'inicia la construcció del barri de la Barceloneta en 1753, es crea la Junta de Comerç de Barcelona el 1758, s'obté el permís de lliure comerç amb Amèrica el 1778.

A l'any 1781 Espanya reconquesta l'illa de Menorca ocupada pels anglesos, i el 1789 tenen lloc a França revoltas populars exigint una constitució democràtica i assaltant la Bastilla. És l'inici de la Revolució Francesa i d'un nou període a l'història que comportarà l'abolició definitiva dels privilegis senyorials.

Castell de Montjuïc
Entrada al Castell-fortalesa de Montjuïc - Barcelona.
Fou reformat i ampliat al 1751.