29 de Novembre de 2023   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Grecs, fenicis i etruscos
(1.000 a.C. - segle V a.C.)

Durant la primera meitat del segle VIII a.C. va començar una important activitat comercial a la Mediterrània, a causa que els fenicis, grecs i etruscos recorrien les costes de la part occidental buscant nous mercats. Ceràmica àtica del segle VI aC. Museu d'Arqueologia de Catalunya

Posiblement els rodis (grecs provinents de l'illa dels Rodis) van ser els qui van construir la ciutat de Rhode (Roses), establint-se a Catalunya abans de la celebració de la primera olimpíada (776 a.C.). La penetració dels grecs no es va limitar únicament a la costa, tenint-se evidències de la seva presència al nord dels Pirineus per comercialitzar la seva intensa producció metal·lúrgica (dipòsits de destrals de bronze a Ripoll, Cabó i Pallars Jussà).

Fenicis i etruscs demostren també la seva presència a Catalunya a les necròpolis arcaiques ibèriques del Baix Ebre i Montsià, on les troballes de vasos i bronzes evidencien un comerç fenici. També les àmfores etrusques trobades a Empúries i Ullastret donen fe del comerç a Catalunya d'aquests pobles.

Els foceus (grecs procedents de Focea), van fundar Emporion (Empúries) al voltant de l'any 600 a.C., influint en gran manera a la resta dels poblats ibèrics de tota Catalunya, tant en aspectes culturals com econòmics.
Escolapi
L'Asclepi d'Empúries. Finals del segle V a.C.