16 de Juny de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La conquesta romana (218 a.C. - 201 a.C.)

A partir de la desembarcada a Empúries (218 a.C.) d'Escipió, va començar la conquesta de la zona costanera entre el Pirineu i l'Ebre, tenint el primer xoc amb els cartaginesos a prop de la ciutat de Cissa (Tarraco). Ciutat romana d'Empúries

Les tribus ilergets de l'interior de Catalunya van lluitar al costat dels cartaginesos, amb qui tenien una aliança establerta pels seus cabdills Indíbil i Mandoni. També els laquetans i ausetans es van aliar amb Cartago, mentre que els grecs emporitans, laietans i cosetans seran aliats de Roma.

Desprès de la victòria de Roma a Cissa (Tarraco), van ocupar la ciutat i la van establir com a caserna general.

A l'any 215 a.C. es produeix la Batalla de l'Ebre, on l'exèrcit cartaginès al comandament d'Asdrúbal, germà d'Aníbal, perd contra els romans. La batalla resultarà a la fi decisiva, ja que si els cartaginesos l'haguessin guanyat haguessin avançat cap als Pirineus unint-se com a reforç a Itàlia amb Aníbal, la qual cosa hagués canviat el curs de la història. Torre dels Escipions. Tarragona

La mort dels dos Escipions (Publi i Gneo) contra els cartaginesos en el 211 a.C. va provocar el replegament de l'exèrcit romà a la zona al nord de l'Ebre fins a la desembarcada a Tarraco de Claudi Neró amb un nou exèrcit. Elegit el fill de Publi Corneli nou cònsol, va desembarcar a Empúries en el 210 a.C., apoderant-se un any més tard de Cartagena davant d'uns cartaginesos disminuïts d'influència i recursos, sent expulsats definitivament de la penísula l'any 201 a.C. després de la Batalla de Zama.

A l'any 206 a.C. la dominació romana sobre els ilergets també va arribar a ser definitiva, al reprimir el seu aixecament contra Roma, que estava recolzat per ausetans i lacetans.

La fi de la segona Guerra Púnica va significar per a Catalunya el pas a una nova fase històrica de gran transcendència: la romanització, amb la consegüent assimilació per part de les estructures indígenes de la cultura romana.

El sacrifici d'Ifigènia. Mosaic. Empúries
El sacrifici d'Ifigènia. Mosaic. Empúries