4 de Desembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La Guerra de Succesió (1700 - 1714)

L'atenció diplomàtica de Lluís XIV estava centrada en el problema successori d'Espanya, intervenint ja des del matrimoni de la seva neboda amb el monarca espanyol Carles II. Compilació de 'Constitucions i altres Drets de Catalunya', impresa a Barcelona el 1704. Arxiu Històric de la Ciutat - Barcelona.

A la mort sense hereus de Carles II el 1700, va quedar oberta la successió al tron d'Espanya. El monarca francès optava a la corona espanyola en virtut del seu matrimoni amb la infanta Maria Teresa d'Àustria i Borbó (filla de Felip IV).

L'hereu d'Espanya designat per Carles II anava a ser Josep Ferran de Baviera, encara que la seva mort el 1699 va deixar la qüestió successòria entre el duc Felip d'Anjou (Casa dels Borbons) i l'arxiduc Carles (besnét de Felip III de Castella). A la mort de Carles II, el consell d'Estat Espanyol va decidir que Lluís XIV era l'únic que podia garantir l'integritat territorial de la monarquia i va lliurar la successió a Felip d'Anjou (Felip V), nét del monarca francès (1701). Castella veia en el pretendent Borbó al defensor de la reforma unitària i la castellanització d'Espanya, la que no va poder culminar Olivares, davant l'Habsburg, imposat per la perifèria.

Felip d'Anjou arriba a Catalunya el mateix any per jurar les constitucions i autoritza un port franc i al comerç amb Amèrica sota determinades condicions, a canvi de 1.500.000 de lliures.

Les potències europees es van alinear per evitar l'hegemonia francesa i així el 1703, Carles, arxiduc d'Àustria és proclamat rei d'Espanya a Viena, desembarcant a Lisboa a l'any següent disposat a disputar el poder de Felip V. Detall d'un plafó del segle XVIII que representa els diferents oficis de l'època. Museu Episcopal de Vic.

El 1705 Catalunya va firmar el Pacte de Gènova, pel qual s'unia a la causa de l'arxiduc Carles, a canvi del respecte als seus privilegis i lleis. Així és proclamat rei a Barcelona amb el nom de Carles III, unint-se també Aragó, València i les Balears.
Comença així la Guerra de Successió, amb successives derrotes de les tropes proaustríaques (Almansa 1707, Villaviciosa i Brihuega 1710, etc.) després de les quals Felip V, recolzat per les tropes franceses conquesta València, Aragó, Lleida, Tortosa i Girona.

El 1713 es firma la pau entre els dos contendents a Utrech, reconeixent a Felip V com a rei d'Espanya i Amèrica, i passant la resta dels territoris als Habsburg, als Saboia (Sicilia) i a Anglaterra (Menorca i Gibraltar). Malgrat la firma del tractat, encara va continuar la guerra a Catalunya que va decidir continuar la lluita sola, sabedora que li anava a ser arrabassat el seu autogovern.

Felip V decideix girar llavors tot el seu exèrcit sobre Catalunya, en sortir els aliats de Barcelona, i la pren l'11 de setembre de 1714 després d'un setge prolongat.