21 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Passejada pel nucli històric d’Elna

Text: Oficina de turisme d'ElnaElna Pirinenca i Mediterrània
Situada al cor dels Pirineus Orientals, entre mar i muntanya (a 4 km del mar i al peu dels Pirineus), la ciutat il·liberenca es beneficia d'un marc únic i d'un medi ambient privilegiat. A l'Antiguitat Elna era l'únic passatge terrestre possible entre el món ibèric i la Gàl·lia mediterrània.

 

 

 
Campanar romànic   Campanar modern

 


Des del cim del seu oppidum, ocupat des de fa tres mil·lenis, Elna domina la plana del Rosselló del qual és la ciutat més antiga. Seu episcopal dels segles VI a XVII, la ciutat ha conservat testimonis d'aquesta llarga història i de les civilisations successives que l'han marcada: vestigis romans, catedral majestuosa, claustre i muralles medievals.

La catedral i el claustre, els museus d'història i d'arqueologia, el museu Esteve Terrus, les galeries i els artesans d'art, el festival " Música a la Catalunya Romànica" testimonien una llarga tradició artística. Al segle XX, l’esculptor, Arístides Maillol (1861-1944) i el pintor Esteve Terrús (1857-1922), deixaren llur empremta que va significar la posterior creació d’un museu a la ciutat. La ciutat conserva les marques d'aquests artistes que van saber transcriure en cadascuna de llurs obres la llum i la calor d'aquest país. Els amics de Matisse donen així a la pintura un impuls decisiu : el "fauvisme”.

 

 

 

 

 

 
Absis i accés al claustre   Deambulatori del claustre

 


El Claustre i la Catedral
Elna, capital eclesiàstica del Rosselló del 568 al 1602, n'ha guardat una magnífica catedral romànica del segle X i un claustre de marbre blanc viat de blau, construït entre els segles XII i XIV. Així, aquest claustre presenta tota l'evolució de l'escultura medieval rossellonesa i convida a descobrir dues èpoques, dos estils, dues sensibilitats: el romànic i el gòtic.


El Museu d'història
Ubicat en les sales capitulars del claustre, testimonieja la història local. Guarda un armari litúrgic del segle XIV provinent de la catedral Santa Eulàlia i Santa Júlia.

 

 

 

 


Claustre romànicEl Museu d'arqueologia
Situat en el claustre (capella Sant Llorenç), presenta mobiliari arqueològic (objectes, ceràmiques, etc.) que prové de nombroses excavacions dutes a terme en el terme comunal i que reflecteix la història d'Elna, des de l'època neolítica fins a l'edat mitjana.