Situada a la localitat de Constantí, molt a prop del riu Francolí, la vil·la romana de Centcelles documenta difererents fases d'ocupació (segles II aC - lV dC). Una de les estances principals de la vil·la fou habilitada, a mitjan segle IV, com a mausoleu. La seva cúpula presenta un revestiment de mosaic amb escenes de cacera, representacions de l'Antic i del Nou Testament, de les Quatre Estacions i de personatges entronitzats. És, en conjunt, un monument clau de l'art paleocristià.
Detall d'un dels mosaics més representatius | Interior de la sala de la cúpula |
L'edifici complet de la vila medeix uns 90 m. de longitud està format principalment per dos grans estàcies i als seus extrems les seves corresponents termes -només una acabada-. La primera de les dues càmbres és de planta rectangular lobulada -amb grans talls semicirculars a ambdós costats-. Fou la sala principal de la vila. Restaba coberta per una cúpula avui desapareguda.
Des de aquesta s'accedia a la segona sala de planta circular, l'actual mausoleu, amb quatre nínxols semicirculars, i que conserva la seva cúpula original, cas únic a la península. Aquesta es la sala que li ha donat importància al conjunt. En els murs, abans de la cornisa, s'obren dues finestres de secció cònica per a l'entrada de llum. A més, té unes excel.lents pintures murals i mosaics policroms conservats en un estat acceptable. Hi han escenes de caça, de les estacions de l'any i les més importants que es refereixen a escrits bíblics -Daniel i els lleons, el Bon Pastor, Arca de Noé, la ressurrecció de Llàtzer-.
Cúpula del mausoleu
Són les representacions cristianes en edificacions romanes més antigues que es coneixen. Poc després de la seva construcció s'adaptà per a convertir-la en mausoleu, al construir una cripta per al sarcòfag i una subcripta de protecció d'humitats subterrànees, com se feia en la tradició romana dels temples-mausoleu.
La fàbrica del mausoleu -murs i cúpula- és de maons i ha estat rectificada posteriorment en algunes parts amb cadiratge.
L'exterior, a la façana principal, constaba d'un pòrtic que completaba totes les estàncies.
Mur del Tepidàrium de les primeres termes, en el exterior
S'especula sobre la posibilitat de que aquest mausoleu fos la tomba de Constanc -Constanci-, fill de l'emperador Constantí el Gran, mort l'any 350, o bé del mateix Constantí, però el que és segur és que l'inici de la seva construcció és anterior. Malgrat tot, la persona a la que es dedicà el mausoleu ben segur era d'alt rang político, social o religiòs.