15 de Setembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La Calçotada: Festa i tradició d'hivern

Text: Cèsar Espona



El mes de gener ens recorda cada any, que amb les festes nadalenques no s’acaben, ni molt menys, les ocasions que l’hivern ens proporciona per gaudir de la companyia, la festa i la tradició gastronómica.

Durant tota la estació podrem gaudir de les populars calçotades, que s'han afermat fortament els darrers anys com a cites gastronòmiques obligades a Catalunya.

Amb la intenció d’apropar-nos més a aquest patrimoni de la nostra cultura, estem a la localitat de Perafort (Tarragona) amb Pau Llauradó, un dels responsables de l’Explotació Agrícola Llauradó i Solé, especialtzada en el conreu del Calçot de valls (Indicació Geogràfica Protegida) i guanyadora durant diverses edicions del premis al millor cultivador i la millor mota de calçots, atorgats per la Cambra de Comerç i Indústria de Valls.

D’on prové aquesta tradició?
El calçot fou una descoberta, de finals del segle XIX, per un pagès de Valls anomenat “Xat de Benaiges” que experimentà, coent a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella. Posteriorment, durant la segona meitat del segle XX, ha anat creixent la seva popularitat, extenent-se el seu consum des de les famílies vallenques a la resta de Catalunya.

Quin és el procés de formació del Calçot?
El procés comença al mes de febrer el qual plantem la ceba, prèviament germinada de la llavor, per fer el bulb. Més tard, a finals del juny, s’arrenca, es deixa assecar durant unes setmanes, i torna a plantar-se, mostrant lleugerament la blancor de la planta. A mesura que creix cal anar-la calçant, és a dir, rodejant-la de terra, d’aquí el nom de Calçot. Es cullen entre els mesos de novembre i abril.

Parlant de la IGP, Què és el que té el Calçot de Valls que el fa diferent de la resta?
A més de les característiques i dimensions establertes pel Consell Regulador de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida), el gust especial del Calçot de Valls, el dóna la terra argilenca del Camp de Tarragona i el clima, que permeten desenvolupar el calçot en condicions més dures que en altres zones, redundant en el gust característic i més saborós dels nostres calçots.

Quines són les àrees de distribució dels vostres calçots?
Gran part de producció es queda al Camp de Tarragona, doncs són els restaurants de la zona els que disposen de major tradició calçotaire i on reben la major afluència de turisme gastronòmic. No és endebades que Valls és la bressol del calçot.
D’altra banda, el producte és típicament català i també es distribueix a nivell de cadenes de supermercats, Mercabarna i altres mercats majoristes d’arreu del territori.

A què es degut l’augment de popularitat del calçot en aquests darrers anys?
La calçotada com tal, trascendeix al simple fet gastronòmic i representa, per sobre de tot, la voluntat de conjugar la cultura i esperit catalans amb les ganes d’aplegar-se en família o amb amics.
Com a consequència dels temps que vivim, augmenten les ganes de passar un día de reunió distesa amb els companys de feina, la família o la colla, gaudint a més d’un producte de qualitat i tradició.
 

Per acabar, Quina és la millor recomanació per fer una bona calçotada?

Només tenir ganes de passar-s’ho bé.



Agraïments:

Producció Integrada Catalunya Explotacions Agrícoles Llauradó i Solé
- Serveis Agrícoles
- Producció i venda de calçots de Valls
- Horticultura integrada
- Producció i venda d'oli
 Tel.: 607 307 410
               Perafort (Tarragona)