La Rambla de Barcelona és l'espina dorsal de la vida ciutadana i una de les vies més emblemàtiques i pintoresques de la ciutat. A més dels edificis notables, l'espectacle rondaire la converteixen en un recorregut obligat per a qualsevol visitant de Barcelona.
La denominació de Rambla (molt estesa a Catalunya), respon al terme àrab rámla, sent antigues rieres o torrents canalitzats i coberts, reconvertits en passejos.
Partint de la Plaça de Catalunya (1) ens trobem amb la popular font de Canaletes (2), la llegenda de la qual assegura que qui beu d'aquesta aigua tornarà sempre a Barcelona.
Vista de La Rambla des de Colom | Fanals de la Plaça Reial (Gaudí) |
Una mica més baix al costat dret trobem la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (3), edifici del segle XVIII amb interessants ornaments, i un poc després, a l'altura del carrer del Carme podem veure l'església de Belén (4), antic temple dels jesuïtes, construïda a finals del segle XVII.
Enfront de l'església de Betlem veiem l'edifici del Palau Moja (5), del segle XVIII, i una mica més baix el Palau de la Virreina (6), emblemàtic edifici del segle XVIII, amb influències del barroc francès.
Continuant el recorregut trobem el popular mercat de Sant Josep (7) o de la "Boquería" (1840-1914), amb una espectacular activitat i una excepcional qualitat de productes.
A l'encreuament amb el carrer de l' Hospital veiem l'antiga Casa Figueres (1902) (8) amb importants ornaments modernistes, i enfront d'ella la Casa de Bruno Quadros (9), remodelada en 1885 per Josep Vilaseca, amb una cridanera façana ornamentada amb elements orientals com ventalls i un drac xinès.
Entrada del Palau Güell
Si continuem el nostre passeig, passarem per l’anomenat Pla de la Boqueria (10), al centre de la qual hi ha un mosaic de Joan Miró (1976), una mica més abaix trobem el Gran Teatre del Liceu (11), teatre d'òpera inaugurat en 1847, i reconstruït després dels incendis de 1861, 1893 i 1994.
Al costat esquerre de la nostra ruta, trobarem un cap de carrer que ens condueix a la Plaça Reial (12), construïda al solar que ocupava l'antic convent caputxí, amb passatges, façanes de planta porticada, relleus escultòrics, la font de les Tres Gràcies i els peculiars fanals en forma d'arbre de Gaudí. La Plaça Reial és un lloc singular i ple de vida.
A l'altre costat de la Rambla, al carrer Nou de la Rambla, trobem el Palau Güell (13), obra de Gaudí amb una espectacular riquesa arquitectònica i decorativa, declarat patrimoni mundial per la UNESCO.
Gairebé al final de la Rambla podem veure l'antic convent de Santa Mònica (14), del segle XVII, encara que molt reformat, i una mica més abaix, a l'esquerra, podem accedir al Museu de Cera (15), albergat en un edifici del segle XIX.
Gairebé al final del nostre recorregut podrem visitar el monument a Colom (16), excel·lent mirador, construït el 1888, i també les Reials Drassanes (17), originals del segle XIII, un espectacular edifici d'arquitectura gòtica que actualment alberga el Museu Marítim de Barcelona.
Veure el mapa del recorregut per La Rambla »