15 de Setembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El castell d'Olèrdola

Text: Castillos.net



El castell d'Olèrdola s'alça sobre el turó de Sant Miquel d'Olèrdola (358 metres d'altitud), antiga capital del Penedés, gaudint d'una estratègica situació de control sobre la plana penedesenca i la defensa natural dels penya-segats que ho envolten.


Església romànica

Història
L'antic poblat d'Olèrdola va ser habitat ja en el neolític. Entre els segles IV-I a. de C. es van instal•lar els íbers de la tribu dels cossetans.

A l'iniciar-se la conquesta romana, entre els segles III i II a. de C., la ciutat va ser fortificada, tancant l'únic accés practicable a la penya. Gran part de la muralla, de dos metres d'espessor, encara es manté després d'haver estat reconstruïda durant els segles IX i X.

En la roca es van excavar nombroses sitges per a emmagatzemar gra, i un sistema de canals per a recollir l'aigua de pluja que, passant per un dipòsit de filtrat, desemboca en una impressionant cisterna de 328 metres cúbics de capacitat també excavada en la roca. També van aixecar una talaia, sobre la qual posteriorment es construiria el castell. En temps de la pau romana va ser abandonat, i va tornar a ser ocupat durant la reconquesta.

 
Part pre-romànica de l’església   Restes d’un carrer medieval

 

El castell va ser construït pel comte Sunyer I cap a l'any 929 sobre les ruïnes de la ciutat i de l'església de San Miguel. En l'any 985 va sofrir importants danys amb els atacs d’al-Mansür, i en l'any 1108 va ser destruït pels successius atacs dels almoràvits. Aquest mateix any Ramón Berenguer III va encarregar a Jordà de Sanmartí la restauració del castell.

Cap a l'any 1060 Mir i Geribert, anomenat Príncep d'Olèrdola, era Comte del Penedés. Des del castell d'Olèrdola va organitzar la Marca del Penedés, frontera fortificada contra els musulmans i va consolidar els castells de Subirats, Vic, Ribes, Sant Martí Sarroca, Eranprunya i Montjuïc, els quals li pertanyien. Es va casar amb la vídua del Comte de Barcelona, Berenguer Ramón I el geperut. Es va enfrontar a Ramón Berenguer I el vell quan es va adjudicar el vescomtat de Barcelona.


Cisterna romana

Descripció
El castell i recinte murallat ocupen el que en el seu moment va ser l'antiga localitat. Es conserva gran part de la muralla construïda pels romans i reconstruïda durant els segles IX i X.

Cal destacar les dues sepultures antropomórficas de l'època romana que es troben a un costat de l'església de San Pere Molanta. Es troba en estat de ruïna. Dintre del recinte hi ha un museu monogràfic on s'exhibeixen materials prehistòrics i també de les èpoques romana i medieval.


La vista de la Plana del Penedès des del castell és espectacular

Voltants
Als voltants es troba la torre de Villadellops i la torre de Moja, ambdues poblacions molt pròximes.

A 1 quilòmetre es troba el caseriu del Sant Sepulcre, finca particular en la qual solen facilitar l'accés a una capella romànica de planta rodona original del segle XI i posteriorment reformada, en la qual existeixen encara quatre nínxols oberts dintre dels murs, i on s'han descobert sota el paviment interior interessants pintures murals romàniques.