L'AMETLLA DEL VALLÈS
La població de l'Ametlla del Vallès, situada entre les valls del Congost i del Tenes, havia estat sota el domini comtal del castell de Montbui en els seus orígens medievals.
Amb un poblament rural i dispers, el nucli central de la població es va començar a formar al segle XVI, prop de l'església.
El seu caràcter rural no es va transformar fins a principis del segle XX, quan va passar a ser vila d'estiueig i, més tard, centre de segones residències.
El caràcter residencial del municipi es va reforçar amb els projectes urbanístics i arquitectònics de MJ Raspall, Arquitecte Municipal de l'Ametlla des de 1906, just acabada la carrera, fins l'any 1912.
Les obres de l'arquitecte en aquesta població corresponen a la seva primera etapa, considerada la més modernista, amb reformes i noves construccions tan destacades com Can Millet, El Cafè o l'Ajuntament.
LA GARRIGA
El municipi de la Garriga està ubicat a l'angle sud-oest del Montseny, amb el terme municipal travessat pel riu Congost, un pas natural entre el Vallès i la plana de Vic La seva història està estretament relacionada al termalisme, des d'èpoques antigues i sobretot durant la romanizació de la qual conserva vestigiosde interès com la vila romana de Can Terrers.
El nucli urbà es va formar al voltant de les fonts termals, amb aigües calentes superirores a 60 º C.
Durant la segona meitat del segle XIX, els balnearis van potenciar el creixement del municipi i, especialment, la construcció de gran nom de torres i cases per als estiuejants de Barcelona.
Ambdós fets van ajudar a consolidar la Garriga com a vila d'estiueig, i avui en dia reuneix el conjunt modernista més destacat de la comarca: l'Illa Raspall, amb quatre torres d'aquest arquitecte declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.
EL MODERNISME AL VALLÈS ORIENTAL
Les rutes del modernisme d'estiueig del Vallès Oriental, Ruta Raspall, són una proposta de descoberta de l'arquitectura per a l'estiueig, des de les cases i torres envoltades de jardí fins a l'arquitectura civil, amb parcs, fonts i dissenys urbanístics.
Una proposta d'itineraris que permeten una aproximació a l'obra de l'arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall i Mayol (1877 - 1937), que va treballar com arquitecte públic i privat a l'Ametlla, Cardedeu, el Figaró - Montmany, la Garriga i Granollers, poblacions que avui reuneixen el conjunt d'obra més interessant de Raspall.
La Ruta Raspall permet visitar, en diferents modalitats, l'obra de l'arquitecte MJ Raspall i descobrir el fenomen social de l'estiueig que va caracteritzar el Vallès Oriental a principis del segle XX.
Dels llocs a visitar destaquen: