EL RIU SIÓ
El naixement del riu Sió: l’aigua brolla del subsòl com una font a Gàver, a la Segarra, per començar a dibuixar el llit del riu que baixarà en un recorregut de 77 km fins a desembocar al riu Segre. Es tracta d’un riu de règim pluvial, és a dir, el cabdal depèn directament del volum de pluja que rep. Atès que la comarca de la Segarra és una zona de secà, amb poques precipitacions, el cabal del riu Sió és molt magre fins que arriba a la Noguera, zona de regadiu, on augmenta notablement.
Des d’antic, la localització d’aigua era un element indispensable i estratègic per als assentaments humans, motiu pel qual la ribera del riu Sió va acollir diferents cultures. En època de reconquesta cristiana, hi van proliferar torres de defensa, posteriorment, nuclis urbans.
L’aigua del Sió va ser utilitzada com a força motriu de diferents molins fariners, de manera que es van fer captacions hidràuliques en diferents punts del seu recorregut. A meitat del segle XX els molins van entrar en desús i es van deteriorar moltes de les instal·lacions.
A mitjans del segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així, el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres, a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica. La Ruta dels Castells del Sió de la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir. Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la comarca de la Segarra, apte per a tot tipus d’excursions familiars, tant en cotxe, com a peu o en BTT.
CASTELLS VISITABLES INTERIORS A LA SEGARRA
Castell de les Pallargues
Castell de les Sitges
Castell de Castellmeià
Castell Molí de Ratera