8 de Octubre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per Palol de Revardit

Text: www.palol.cat / www.turisme.plaestany.cat




Palol de Revardit, és un dels 11 municipis que constitueixen la comarca del Pla de l'Estany, i està situat al sud-est de la comarca. El municipi de Cornellà de Terri, és el seu veí per la banda nord i Sant Julià de Ramis i Medinyà, ja del Gironès,li fan límit parcialment pel costat sud, Canet d'Adri el limita per la banda oest.

La unió dels tres pobles, Palol, Riudellots de la Creu i la Mota, formen el municipi de Palol de Revardit que té una extenció total de 18,28 km2 amb 487 habitants.

El conjunt d'aquest territori, ha tingut un poblament antic, com ho demostra l'existència del dolmen neolític de la Mota, i també en d'altres indrets si han trobat testimonis d'ocupació de l'època romana: teules, àmfores, vidres, ceràmica i monedes.

Té una superficie molt extensa de boscos suaus, pins i alzines, fet que, amb la combinació controlada d'edificacions, conforma un paisatge natural privilegiat, i que engresca recorre'l sigui a peu o en cotxe.

Palol de Revardit, és el municipi més poblat i on es concentren la majoria dels seus habitants. El nucli està format per l'Esglèsia de Sant Miquel, construïda a la primera meitat del segle XII, i situada dins del recinte del castell i que fa les funcions d'esglèsia parroquial. Encara que força deteriorada es manté la decoració romànica amb lesenes o faixes sota la cornisa de l'absis.

La finestra de doble esqueixada és l'únic punt d'entrada de llum, la típica manera de construcció del món de l'època romànica. A la porta principal de l'entrada hi ha un relleu del s. XVI que correspon a l'arcàngel Sant Miquel.

 

 

 
Esglèsia Sant Miquel.   Esglèsia Sant Miquel.

 


EL CASTELL

Els orígens d'aquest castell els trobem l'any 1075 que hi morí el bisbe Bernat Berat de Carcassona, fill de Cornellà de Terri i personatge d'una gran rellevància que es trobava de viatge per aquestes terres.

Actualment aquest castell, en resten llenços de muralla i fragments de l'edifici principal. En destaca, però, la torre gòtic quadrada, de considerable amplada i alçada que sobresurt davant mateix de l'esglèsia de Sant Miquel, i que malgrat la seva austeritat és una construcció molt espectacular. Més separada hi ha una antiga torre circular que formava part d'aquest recinte.

Un fet que el nom Palol, sigui molt antic i estès, ha propiciat certa dificultat en la concreció de notícies sobre aquest llinatge. No obstant això, consta que a la primera meitat del segle XIV Guillem de Palol ja dominava aquest castell.

Al costat d'aquestes construccions religioses i militars d'origen medieval, hi ha l'Ajuntament del poble. A l'altre banda de la carretera que travessa el poble hi trobem un edifici d'una gran elegància construït els anys 30, les antigues escoles públiques. Aquesta moderna construcció, que ja feia les funcions d'Ajuntament, a mitjans de la dècada dels noranta va ser degudament restaurada i reconvertida per tal de poder donar servei i la funcionalitat pròpia d'una oficina municipal dels nous temps.

 

 

 

 

 

 
Castell.   Castell.

 


RUTES A FER PER LA ZONA: RUTA 1: ELS AMICS DEL BOSC.

 

 

 

 

 

  • Mitjà de Transport: a peu.
  • Dificultat: Fàcil.
  • Distància: 3.5 km.
  • Punt de Sortida: Mas Borrell a Palol de Revardit.
  • Durada: 1h. 30'.

És tracta d'una Ruta Familiar. Ruta tranquil.la a preu pla que discorre pel Mas Borrell, (casa musealitzada que explica la vida quotidiana a la rereguarda de la Guerra Civil i exposa fotografíes del rodatge de la pel.licular Soldados de Salamina, de David Truba), i passa pel mas de la Casa Nova, on "els amics del bosc" del fugitiu Rafael Sánchez Mazas el van ajudar a esperar l'arribada dels nacionals.

 

 

 

 

 
Mas Borrell.   Mas Casa Nova.

 


RUTA 2: EL REFUGI DELS EMBOSCATS.

 

 

 

  • Mitjà de transport: A Peu.
  • Dificultat: Difícil.
  • Distància: 10 km.
  • Punt de Sortida: Can Gifre (Sant Miquel de Campmajor). Local social de Sant Miquel de Campmajor.
  • Durada: 4h. 30'.

Ruta que s'enfila des de Sant Miquel de Campmajor, resseguint el bac de Golany, fins al pla de Sant Nicolau. Ens edinsarem al bosc, on trobarem la Roca del Capellans, refugi d'amagats durant la Gerra Civil. Coneixerm antics oficis, com el de carboner, i gaudirem dels paisatges que ens ofereix el Pla de l'Estany.


 

 
Can Gifre.   Roca dels Capellans.

 


RUTA 3: EL SANTUARI DE COLLELL: PRESÓ DE GUERRA.

 

  • Mitjà de Transport: A Peu.
  • Dificultat: Difícil.
  • Distància: 15 km.
  • Punt de Sortida: Santuari de Santa Maria del Collell.
  • Durada: 5 hores.

Ruta circular que voreja el santuari de Santa Maria de Collell, que va ser presó republicana i escenari de diferents episodis de la Guerra Civil, Se segueix el riu Ser i es passa pel poble de Torn, fins al castell i molí de Roca - un molí fariner medieval- per tal d'arribar de nou al santuari.


 

 
Santuari de Santa Maria del Collell.   El Molí de Roca.