6 de Novembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Recorregut pel Montblanc Medieval

Text: Ajuntament de Montblanc



A través del recorregut coneixerem la gran quantitat de monuments, que donan testimoni dels aconteixements històrics de la vila, que va ser creada com a plaça fort pels reis, començada al segle XIV per Pere el Cerimoniós.

Pont vell (1)
Encara que els seus orígens podrien ser romans, l’obra visible avui en dia pertany al segle XII.

Antic Hospital de Santa Magdalena (2)
L’església data del segle XIV i l’edifici de l’hospital correspon als segles XV i XVI. L’església d’una sola nau sense absis, amb una estructura de fusta coberta a dos vessants i arcs diafragmàtics. En la part dreta s’obre una petita capella lateral amb volta de creueria. L’hospital s’estructura al voltant d’un claustre central lleugerament modificat. En la part baixa del claustre es pot veure una cisterna i el paviment original.

Antiga església de Sant Francesc (3)
Església del segle XIII d’una sola nau amb capçalera pentagonal plana amb volta de creueria i sis arcs radials apuntats, capelles laterals obertes entre els contraforts i coberta de fusta, amb un enteixinat lleugerament policromat a dos vessants, sobre arcs diafragmàtics. A la capella barroca adossada en el segle XVII es troba l’Oficina Municipal de Turisme.

Celler Cooperatiu (4)
Celler modernista obra de Cèsar Martinell. L’any 1919 els pagesos montblanquins es constituïren en Sindicat de Vinyaters i ràpidament, de la mateixa manera que en altres poblacions tarragonines, es passà a la construcció de la “Catedral del Vi”.
 

 
Torre-porta de Bové   Carrer dels jueus

 


Pla de Santa Bàrbara (5)
Tot i que són presents les restes del poblat ibèric, al redós d’aquest petit tossal s’hi emplaçà el nucli de població de Montblanc a partir del s. XII.

Església de Santa Maria la Major (6)
És del segle XIV i el seu interior és de grans dimensions, amb una llarga nau amb voltes de creueria i amb claus esculpides d’escenes de l’Antic Testament. Destaca la gran imatge gòtica de la Mare de Déu del Cor, tallada en fusta policromada, el retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé i l’orgue barroc, un dels més importants de Catalunya.

Carrer dels Jueus (7)
Antigament el Call (barri jueu) tenia tres portals d’accés, una sinagoga, un cementiri situat a extramurs i diferents comerços. Actualment resta un carrer que ens recorda el nom on es conserva un petit arc medieval del segle XIII.

Palau Alenyà (8)
Data del segle XIV tot i que al llarg dels segles ha sofert diverses modificacions. A la part superior es troba una galeria porxada del s. XVI i una llarga sala noble on es pot veure part de l’antic enteixinat policromat medieval.

Casal dels Josa (9)
Del segle XIII es conserven dues arcades i una portalada amb un arc adovellat lleugerament apuntat que possiblement donava accés al casal.

Església de Sant Miquel (10)
Edifici del segle XIII amb modificacions posteriors. La façana és romànica i l’interior gòtic. D’una sola nau, sense absis, amb coberta de fusta, enteixinat policromat i arcs diafragmàtics.

Palau-fortalesa del Castlà (11)
Aquest gran edifici del segle XV és de forma cúbica, amb els angles arrodonits per qüestions defensives , amb un pati interior porticat, un jardí i un hort que arribava fins a la muralla on s’obrí un portal particular.

Casal Desclergue (12)
Casa del segle XVI amb modificacions posteriors. Fou l’estatge del veguer.

 

 

 

 
Carrer Santa Tecla   Muralla de Montblanc

 


Casa de la Vila (13)
Iniciada els segles XIII i XIV tot i que l’edifici que es pot veure actualment pertany a l’any 2001, ja que es va refer completament respectant la façana i els arcs.

Porxos de Cal Malet (14)
Sota els porxos d’aquesta casa del segle XVIII es troben les antigues mesures oficials de la vila, amb la quartera i els tres quartans de pedra que servien per mesurar el gra.

Font Major (15)
De finals del segle XVIII i principis del segle XIX.

Palau Reial (16)
Edifici d’estil gòtic dels segles XIII i XIV amb façana de carreus. Actualment la estructura està molt alterada a causa de nombroses reformes que modificaren el perímetre original i que malmeteren l’estructura interior i els finestrals de la planta principal.

Església de Sant Marçal (17)
Església del segle XIV d’una sola nau amb capçalera plana, coberta de fusta a dos vessants sostinguda per arcs diafragmàtics i sense contraforts. La gran pintura mural de Sant Cristòfol que hi ha al interior és del segle XV.

Recinte emmurallat (18)
Del segle XIV, té un perímetre de 1.500 metres, amb 35 torres. El material utilitzat va ser pedra, argamassa i tàpia en alguns llocs. En els angles de les torres, però, s’utilitzaren carreus regulars de pedra. El recinte està format per quatre trams i antigament només hi havia quatre portals d’entrada situats segons els punts cardinals: el portal de Sant Antoni, el portal de Sant Francesc, la torre-portal de Sant Jordi i la torre-portal de Bové. Les torres són de base rectangular, cobertes per tres costats i deixen la part interior descoberta, excepcionalment una torre té base pentagonal, la torre dels Cinc Cantons. Com a mitjà defensiu s’utilitzaven les espitlleres, les portes llevadisses situades entre els merlets i en algun cas també tenen matacans.

Torre-portal de Bové (19)
És l’única construïda per les quatre cares. Té matacà de defensa i el portal té galze per porta de rastrell. Data del segle XIV.

Torre dels 5 cantons (20)
Única torre amb base pentagonal situada en un angle de la muralla. Segle XIV.

Portal de Sant Antoni (21)
Del segle XIV i reconstruït recentment.

Torre-portal de Sant Jordi (22)
Situat en el tram anomenat muralla de Sant Jordi és un dels portals més ben conservats, amb tres pisos i porta de rastell. Del segle XIV.

Portal del Castlà (23)
Obert a la muralla prop del Palau del Castlà. També és conegut com Portal de Barcelona. Segle XV.

 

 

 

 

Veure el mapa del recorregut pel Montblanc medieval »