26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta dels poblats ibers

Text: http://casaruralcalaceite.com/es/blog/item/4-ruta-de-los-iberos



Passejant per la història

Si alguna cosa diferencia Calaceit de la resta de pobles de la comarca del Matarranya és la Ruta dels Ibers. L'home de la prehistòria va habitar aquesta zona abundant en caça i pesca deixant el seu rastre. Calaceit compta amb dos poblats ibers molt ben conservats tot i quedar destruïts en el període de romanització del país; Sant Antoni i el Tossal Redó.

Sant Antoni

El poblat ibèric de Sant Antoni va tenir dues fases de desenvolupament: un, inicial, corresponent als segles V i IV aC, situada a la part més elevada del turó, des d'on podreu gaudir d'una espectacular vista dels Ports de Beseit i de la resta de la comarca, i una altra posterior, datada al segle III aC, que va ampliar el primer nucli d'ocupació construint noves alineacions dels habitatges disposats en terrasses adaptades al terreny i envoltant d'una muralla, torrasses i altres estructures defensives

Tossal Redó

Aquest poblat es situa en un turó de poca elevació que té, però, un important control sobre el territori circumdant i té unes magnifiques vistes de Calaceit.

Museu Juan Cabré

Abans d'iniciar el recorregut pels diferents poblats, recomanem la visita al Museu Juan Cabré, en honor a l'arqueòleg calaceità J. Cabré (1882-1848). Una antiga casa exquisidament restaurada que acull la seva col·lecció privada d'arqueologia i que ens ajudarà a interpretar els poblats ibèrics abans de visitar-los. A més, el museu, mostra una col·lecció d'utillatge antic de conreu i exposicions temporals d'artistes contemporanis.