26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Recorregut pel nucli històric de Cervera


La població de Cervera es desenvolupa a redós del seu Castell, ubicat en el turó de Montseré. Si bé es troba documentat desde el segle XI (1026), l'ocupació d'aquest indret es remunta al segle VI a.c.

La primitiva estructura urbana ja estava consolidada a finals del segle XII. Devia ser una vila closa, on les parets exteriors de les cases, amb molt poques obertures, servien de muralla a la població. Els carrerons de Sabater i de les bruixes deixen entreveure aquesta estructura.
 

 
Campanar de l’església de Sta. Maria   Portada de l’església de Sant Antoni

 


Les edificacions, amb el temps, s'anaren estenent seguint la morfologia del terreny, la qual cosa delimitava l'estretor del carrer major.

La tipologia bàsica és la d'edificis entre mitgeres, de planta baixa, dos pisos i golfes de cobertes de teula àrab i murs de pedra arrebossada.

L'economia estava lligada tradicionalment a l'agricultura, darrerament s'ha transformat cap el sector industrial i de serveis.

Elements d'interès turístic:

Els edificis més importants dins el ric patrimoni Cerverí són: La Universitat, construida en temps de Felip V, segons el decret de 1717, per ser durant més de cent anys l'únic centre d'estudis superiors de tota Catalunya. Edifici d'estructura neoclàssica, però barroc en molts dels elements decoratius, com la façana exterior i el retaule de Paranimf, obra de Jaume Padró. A prop de la Universitat hi ha l'Església de Sant Antoni d'origen medieval, l'edifici actual és d'estil neoclàssic, si bé deixa entreveure restes de les antigues construccions. L'Hospital Berenguer de Castelltort és de l'època de la Universitat, les similituds constructives són evidents sobretot en el claustre dels pelegrins, amb porxos i cisterna.

 

 


Universitat



Les muralles era un conjunt fortificat que es va ampliar i reforçar per ordre de Pere el Cerimoniós (1368) durant la Guerra contra Castella.

A la plaça Major, en bona part porxada es troba el conjunt format per la Paeria, l'església de Santa Maria i el Campanar.

La Paeria és una construcció del Segle XVII, ampliada en el segle següent per Jaume Padró. Detall singular de la Paeria són les 5 ménsules que sostenen cadascun dels tres balcons. Hi ha representats els tipus i les actituds del mercat, els cinc sentits corporals i els tipus relacionats amb la presó.

L'Església de Santa Maria és un dels edificis més importants de l'arquitectura gòtica Catalana. L'obra es començà a construir en el segle XIII i no va estar enllestida fins a les darreries del segle XV. De planta de creu llatina, té tres naus a l'absis hi ha un deambulatori amb 8 capelles. Dins el temple hi ha obres tant importants com la tomba de Ramon Serra, les restes dels vitralls del prestiberi, l'altar barroc de la capella del Sant Misteri entre altres.

 


Muralla de Cervera



Al carrer Major, 115 hi ha el Museu Duran i Sanpere, casa pairal de l'il·lustre historiador que permet conèixer com vivia una familia burgesa de finals del Segle XIX.

És interessant també visitar l'esglesiola de Sant Pere el Gros (S.X); les restes de Santa Magdalena i el Sindicat, obra modernista de Cèsar Martinell.

 

Veure el mapa del recorregut pel nucli històric de Cervera »