26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El molins de Santa Maria Palautordera

Text: ttp://www.smpalautordera.cat, http://ca.wikipedia.org y http://www.pueblos-espana.org



Aquesta excursió esta emmarcada dins del terme de Santa Maria de Palautordera, a les portes del Parc Natural del Montseny. Coneixerem la realitat de l'aprofitament de l' aigua per fer energia des de fa molts segles.

Pel camí, però hi trobarem boscos típic: bruc, ginebró, arboços... A l' època dels bolets se'n poden trobar de diferents varietats: rovellons, pinetells, rossinyols... Aquesta passejada ens permetrà conèixer el molins de can Balada, de can Guarro, del Pedrenyal Vell i el molí Roquer; no són tots els que hi havia a Palautordera però si són una mostra prou significativa. L' itinerari està pensat per fer-se caminant, però no treu que es pugui realitzar en BBT, a cavall...

Inici: plaça de la Vila

Sortim de la plaça de la vila pel carrer de la Creu fins a la rotonda que hem de creuar seguint recte (300m, 3 min) on agafarem el camí antic de Mosqueroles i amb pocs metres arribarem a Can Balada (425m).

Antigament (existeixen documents de l'any 1322) s'anomenava molí de la Pia Almoina, era de l'església. En èpoques posteriors va ser el molí de la Vila, propietat de l'Ajuntament; amb el del temps va passar a ser el molí del mas Vilatort, mas situat un bon tram més amunt del riu però que canalitzava les aigües fins a can Balada, on hi feien el salt. Inicialment va ser un molí d'oli i blat. Molt posteriorment, a inicis del segle passat, va passar a ser un molí tèxtil i durant la primera meitat del segle XX va ser la primera empresa elèctrica, que va donar llum al poble (Arimany).

Retornem a la rotonda i girem a l'esquerra, passant per davant de l'escorxador i la deixalleria, arribem a una altra rotonda, que fem recte (850 m, 9 min). Entrem al barri de la Serra (hi havia hagut una serradora) i seguim per l'avinguda de la Serra fins al final, (1.650 m, 17 min) trobem un corriol que baixa cap a la Tordera, la travessem per una passera de ferro (1.700 m). Al final hem de girar a l'esquerra fins arribar a l'asfalt, on girem a la dreta per passar per sota les vies de l'AVE (1.950 m, 20 min). Just sortir agafem el camí de la dreta que ens porta directament davant de can Guarro (2.180 m, 23min).


Inicialment (primeres referències al 1322) anomenat de Ferrer-Ribalta. Posteriorment de can Pagà, donat que el senyor de mas Pagà el va comprar i va canalitzar les aigües de can Pagà cap al molí. També estaven canalitzades les aigües de la resclosa de can Vernedes. Totes aquestes aigües després de moure les pedres es canalitzaven cap als molins que hi ha més avall de riu. Finalment aquest lloc va ser la fàbrica de paper Guarro, com actualment es coneix.

Sortim pel camí de la dreta per anar a parar a la depuradora on girem a la dreta, per la pista asfaltada. Continuem recte, deixant la pista asfaltada, agafant un camí (2350 m).

Podem observar magnífiques vistes del Montnegre.


Als 3.275 m (35 min) trobem un trencall a la dreta, l'aga-fem i ens porta directament al Pedrenyal Vell o molí del Pedrenyal (3.350 m).

Molí que, en la documentació de 1322 apareix amb el nom d'Arnau i Guillem Comeris i el seu fill Bernat de Torrons. Posteriorment va ser comprat pel senyor de Llinars, donat que Llinars del Vallés, poble veí, no podia disposar de molí. Finalment va ser el molí del Pedrenyal (pedrenyal vol dir pedra de foguera).

Després de veure el molí del Pedrenyal i la Tordera seguim pel camí que ens queda a la dreta (3.500 m) i a uns 300 metres trobem un altre trencall, que també agafem a la dreta per passar per davant del Pedrenyal Nou (4.050 m, 45 min) i al final del camí trobem una cruïlla, girem a la dreta (a la tornada la farem a l'esquerra) per anar cap a can Caballé (4.500 m). A l'esquerra trobarem un trencall i hem de seguir recte. Passat can Caballé trobem el molí de Roquer, que posteriorment s'anomenà molí Suaris. Hem de tornar sobre els nostres passos fins a l'anterior cruïlla (4.980 m), i aquesta vegada l'agafarem recte, en direcció a Palautordera. Deixem alguns camins secundaris a dreta i esquerra fins arribar als 5.780 m (1h 5 min) on deixarem la pista principal per agafar el trencall de l'esquerra. Passem per can Carbonell (6.280 m, 1h 10 min), en acabar la pista girem a la dreta per un tram asfaltat per passar per sota de les vies de l'AVE i a uns 50 metres deixem la pista asfaltada per agafar un camí a l'esquerra. En poca estona estem a la passera de la Serra. Pugem al barri de la Serra i seguim recte fins al carrer Ramon i Cajal, on trenquem a l'esquerra fins a la rambla dels Països Catalans, que agafarem girant a la dreta per retornar a l'Ajuntament pel carrer Dr. Robert (1h 30 min, 7.780 m).