26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta dels Olis de Cabacès

Text: http://www.turismepriorat.org



L'OLI UN TRESOR PER ALS SENTITS

A Cabacés els principals conreus són l’olivera i l’ametller, a més de la vinya, l’avellana, i la fruita dolça, però l’olivera destaca sobre les altres. Aquí es produeix un dels millors olis del món que ha estat premiat en diverses ocasions. Cabacés també produeix oli ecològic.

Anualment se celebra la fira de l’oli, que està agafant molta importància i per la qual s’hi passeja gent d’arreu per proveir-se de l’oli de tot l’any.

L'ermita de la Foia és la més important que es troba dins del terme de Cabacés, de molta devoció popular. Està situada a 560 m d'altitud damunt d’una cabalosa font. És interessant l’edifici d'estil barroc popular del s. XVIII. La tradició atribueix a aquest paratge una antiga dedicació eremítica.

El Pont Vell, situat a uns 4 km del poble en direcció a la Bisbal de Falset és de pedra amb un arc central i dos laterals sobre unes roques. La tradició l'atribueix a l'època romana, però el bon estat de conservació i les marques dels picapedrers fan pensar que és una construcció medieval.

 



LA RUTA

L'oli de la comarca del Priorat és un oli extraordinari del qual en podreu conèixer el procés d'elaboració i les seves característiques en els diversos molins que us proposem en aquesta ruta: un total de sis molins visitables on degustareu el millor oli d'oliva verge extra.

 



MOLÍ MIRÓ CUBELLS

Miró Cubells és una petit patrimoni familiar sorgit de la tradició de moltes generacions dedicades en cos i ànima al cultiu de l'olivera.

La família compta amb oliveres mil•lenàries i finques amb peculiaritats molt diverses, que van des de zones de coster amb forts pendents, passant per finques situades dins el Parc Natural de la Serra de Montsant o finques amb oliveres plantades de manera experimental en zones amb una meteorologia extrema per tal de determinar el seu potencial.

El nostre molí és de tecnologia moderna, gràcies a la qual, la qualitat de les olives de cada finca es manté inalterable, per mitjà de l’extracció de l'oli en fred i amb decantació posterior.


COOPERATIVA DE LA BISBAL DE FALSET

Molí fundat el 1951, principal cooperativa de la localitat i motor de l’economia local.
Actualment moltura les olives dels socis de la cooperativa de la Bisbal de Falset i dels de la de Margalef amb maquinària moderna que possibilita la millor qualitat.
L’orografia irregular de la zona, un hivern mol fred i l'oliva arbequina són factors destacats a l'hora d'obtenir el nostre oli d'oliva verge extra.


COOPERATIVA DE LA SERRA D'ALMOS

A l’any 1989 es va fer una reforma integral del sistema de molturació i extracció de l’oli. Fins a la data es feia molturació tradicional amb pedres, un premsat hidràulic mitjançant cofins i la separació de l’oli fent servir el sistema de piquetes. Amb la incorporació del sistema de premsat en fred i la recollida de l’oliva en verd de l’arbre es produeix un oli verge extra de gran qualitat.


COOPERATIVA DE CABACÈS

L’activitat principal d'aquesta cooperativa és la producció d’oli d’oliva verge extra, emparat sota la DOP Siurana.
Compta amb 110 socis els quals conreen unes 450 ha. d’oliveres i produeix anualment uns 220.000 litres d’oli.
Des de l’any 2001 també produeix oli d’oliva verge extra de producció ecològica, més curosa amb el medi ambient, cultiu per al qual van decidir-se uns quants socis.
En els darrers anys s'ha fet una aposta decidida per la qualitat, prova de la qual són els nombrosos premis obtinguts en diversos certàmens.


COOPERATIVA DEL MASROIG

Molí de petites dimensions que moltura les olives dels socis de la cooperativa. La producció és d'uns 70.000 litres a l'any. La varietat predominant és l’arbequina i el sistema de treball l’extracció en fred i només per centrifugat.
Aquest molí ha estat premiat en diverses ocasions en certàmens tant nacionals com internacionals per la seva gran qualitat.


MOLÍ GRATAVINUM

L’any 2005, la família Cusiné, propietària del celler Gratavinum, va decidir iniciar l’elaboració d’oli d’oliva amb les olives dels arbres que disposava a les seves pròpies finques de Gratallops. De mica en mica també van anar comprant olives a diversos oleïcultors dels pobles veïns per tal d’augmentar la producció. El seu objectiu és elaborar un oli de la màxima qualitat, molt suau i delicat al paladar.