25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El congost de Mont-Rebei

Text: Cèsar Espona



Amb el transcurs dels segles, el riu Noguera Ribagorzana s'ha obert un camí entre la massa calcària del Montsec, donant lloc al congost de Mont-Rebei amb espectaculars parets de més de 500 metres d'alçada, creant un trajecte d'una bellesa i força difícils d'imaginar en un dels paratges més deshabitats de la Franja.
 


Congost de Mont-Rebei

Pot gaudir-se aquest recorregut natural des de les mateixes aigües de la Noguera mitjançant una excursió en kayac que oferix una empresa de la zona, navegant tant pel congost com pel pantà de Canelles, requerint una mica de preparació.

Nosaltres proposem, en aquest cas, un recorregut cultural que permet gaudir també en molts moments de la bellesa natural de Mont-Rebei i que ofereix espectaculars vistes de la Noguera Ribagorçana, a més de treure el cap per treure el cap per les construccions medievals més representatives de la zona.

 
Ermita de Santa Quitèria de Montfalcó   Interior de la Muralla de Finestres

 

En el mapa adjunt podem trobar els accessos en automòbil als llocs que es descriuran a continuació, i serà útil per a tenir una idea de situació, encara que és més que recomanable fer-se amb un mapa topogràfic de la la zona, d'escala no superior a 50.000. També és molt recomanable l'ús d'un vehicle 4x4 i algun calçat de muntanya per a la sendera de l'ermita de Montfalcó.
El recorregut pot fer-se de baix a dalt (per Estaña i Caserras), o al revés (directament per Viacamp).


Estanya:
En els seus voltants trobem tres llacunes de formació natural amb aigües netes i clares de gran interès ecològic.

Caserras del castell:
Sobre l’anomenada Roca de Porquet, encara perviu alguna resta de l'antic castell del segle XIII.

Finestres:
El seu petit nucli urbà s'articula entorn de la seva plaça i al seu únic carrer, i es troba en avançat estat d'abandonament, amb la seva església del segle XVII, restes del seu molí, d'una torre defensiva i de l'ermita de Sant Marc. Creuant el poble, i dominant l'embassament de Canelles, s'eleva una impressionant formació rocosa consistent en dos gegantescs malls o estrats verticals paral·lels (a l'interior dels quals pot accedir-se també des de l'aigua, per obertures en la roca), que és anomenada familiarment “la Muralla xinesa” o “la Muralla de Finestres”.


Muralla amb l’ermita al seu interior sobre el pantà de Canelles

Enmig d'aquesta formació rocosa, es troben les restes de l'antic castell medieval i de la interessant església de Sant Vicenç, obra romànica del segle XII.

Montfalcó:
Del seu nucli urbà, pràcticament en ruïnes, destaca la casa senyorial de Baile del segle XVII. Als voltants, per una sendera a uns 20 minuts de camí, trobarem l'ermita de Santa Quitèria, d’orígen romànic del segle XI, situada en una impressionant formació rocosa sobre el riu.

 


Torre del Castell de Giriveta

Giriveta:
En el seu terme trobem, l'ermita romànica de la Mare de Déu del Congost del segle XII sobre el penya-segat que apunta al riu, i la torre cilíndrica del segle XI que formava part de la seva antiga fortalesa i formava línia visual amb la de Viacamp i la de Alsamora, vigilant el Noguera. Aquest castell, documentat en l'any 1089, figura entre els castells lliurats per Ramón Berenguer IV a l'ordre del Tremp en 1143 .

Viacamp:
Conserva al capdamunt d’un monticle les restes de la muralla i de la gran torre cilíndrica de 4 plantes del segle XI, que al costat de l'església, conformen el que va ser una posició fortificada de certa importància.

Alsamora:
El seu castell del segle X, del que resta una torre circular a la part alta de la població, està documentat l'any 1026.