26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per la Vall Fosca

Text: Patronat de Turisme



En la seva qualitat de caprici natural, la vall Fosca és un escenari suggeridor en el qual conviuen armònicament l’aigua, la muntanya, la més variada vegetació i diferents espècies d’animals. Hi ha rius, barrancs, fonts, prats verds... i al bell mig el riu Flamisell, que fa d’eix de la vall i de company inseparable de la carretera.
 


Paisatge a la Vall

 


Durant el recorregut podrem gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens portarà fins al telefèric al capdamunt de la vall Fosca. Remuntant un desnivell de 500 metres arribarem al Pirineu Axial, on fa milers d’anys el pes del glaç configurà el territori amb una capçalera formada per una conca lacustre d’origen glacial, envoltada per cims propers als 3.000 metres d’altitud: Peguera, Subenuix, Saburó o Morto.

 

 


Església romànica a Capdella



Als peus d’aquests pics hi podrem visitar més de 30 estanys: Tort, Mar, Colomina... La mà de l’home va fer que gairebé tots concentressin les seves aigües a l’estany Gento, per passar a alimentar la central de Capdella. Es tracta, sense cap mena de dubte, un dels espais lacustres més remarcables d’Europa: natura i progrés, contrastos interessants en un paisatge singular i en una vall plena de possibilitats.

 


El riu Flamisell al seu pas per la Vall



Un enclavament en el qual es pot degustar una rica i variada gastronomia, contemplar l’art i deixar-se portar per la bellesa dels seus paisatges i per la màgia dels petits pobles escampats per la vall. També s’hi pot practicar una infinitat d’aficions i esports... Sempre en llibertat.

Entre els edificis romànics de la vall destaquem:

L'església parroquial de Sant Joan Baptista al poble d'Aguiró, el Castre d'Antist i Torre de Carlà documentat des del segle XIII, l'església parroquial de Sant Esteve d’Antist, gairebé als afores de la població, del segle XI, l’església de Sant Vicenç de Capdella consagrada en 1042.


Pantà de Sallente

 


L'església de Sant Julià d’Espui, la de Sant Salvador d'Estavill, l’ermita de Sant Cristau d'Oveix, l’església de la Purificació de Santa Maria d’Oveix, l'ermita de Santa Llúcia de Paüls i la de Sant Martí de la Torre de Capdella:

Aquesta antiga parròquia, avui esdevinguda capella, és situada a la riba dreta del Flamisell, uns 300 m abans de l'entrada del poble de la Torre de Capdella.
Es coneix amb el nom de Sant Martí de Bavamoll o Baamol des de l'any 930.

Actualment és un edifici de planta rectangular, petit i desproporcionat per la seva gran alçada. Al mur de llevant s'obre un absis semicircular, amb arcuacions llombardes a la façana exterior i per sota d'un fris dent de serra ; també hi ha oberta una finestra de doble biaix.

Tota aquesta obra, que en un principi fuig de les estructures conegudes de l'època, però que podem situar dins la tradició de les formes llombardes evolucionades, es creu que devia formar part d'una construcció inacabada o d'un edifici que es va enrunar en un moment imprecís, probablement a conseqüència d'alguna riuada.

 

 


Ermita romànica de Sant Martí