4 de Desembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El poble de Llimiana

Text: Joan Úbeda i Comas



Els orígens de Llimiana provenen d'antigues civilitzacions que van utilitzar la seva situació estratègica. Com a fortificació inexpugnable i dels seus moments de glòria no en queden més rastres que el silenci i mutisme de les pedres. Llimiana es troba encimbellat dalt d'una penya rocosa que domina la Noguera Pallaresa.

El moment més esplendorós va tenir lloc al segle XI, segons els fons documentals, quan va el Castell va ser propietat d'Arnau Mir de Tost. Llimiana vigilava el Montsec, que és una veritable muralla natural amb una estreta porta que és el Congost de Terradets.
Llimiana va pertànyer a la Baronia d'Orcau, dins el patrimoni de la casa de los Aranda en el segle XVIII.

 
Campanar de l’església   Absis de l’església


El Castell
La entrada nord del poble s'anomena el Castell, del que no queda resta arqueològic però està documentat cap el segle X i va ser dominant en l'edat mitjana. Juntament amb el Castell, Llimiana s'envoltava d'una muralla que la feia inaccessible.

Aquesta entrada és moderna, ja que la entrada original del poble és per la part sud-est, anomenat el Portal; amb una forta rampa es puja fins a la plaça Major, passant pel carrer de les Esportelles. El Castell de Llimiana formaria part d'un conjunt de castells i torres de defensa, amb els de Llordà, Mur, Sant Gervàs i Orcau.


L'Església
És una edificació romànica de tres naus, de finals del segle XI. Hi presideix la Verge de la Mare de Déu de la Cinta. Les guerres, les reformes i el desconeixement han malmès el patrimoni romànic que hi contenia: un Crist de fusta, decoracions i pintures. L'any 1991 es van posar al descobert els absis, que estaven amagats per l'edifici de la Rectoria des de feia més d'un segle.


Paisatge des de Llimiana

La part sud-oest l'anomenem el Mü, on la roca sobre la que està instal·lat el poble forma un trencant amb una paret vertical de vàries decenes de metres. Així, aquest nom deu fer referència al Mur que representa aquesta paret.

Curiosament, des de la placeta del Mü, obtenim un mirador impressionant sobre el Castell de Mur, Guàrdia i el pantà de Terradets. Aquesta forma irregular d'escriure el Mü, és tal com roman a la placa que va fer posar l'Ajuntament, i que segur que no passa inadvertida.