24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta pel Prat d'Aguiló

Text: www.wikipedia.org



EL PRAT D'AGUILÓ

Des del Refugi de Prat d'Aguiló, surt el camí dels Collets que ens portarà tot resseguint la base de la muralla del Cadí fins a Prat de Cadí, des de on remuntem per pujar per la Canal de Cristall, una vegada a dalt, girem a l'esquerra i tot carenant fins el Pas del Gosolans, per baixar un altre cop al refugi de Prat d'Aguiló.
 

 

 
     

 


GEOGRAFIA

El Cadí es troba a les comarques de l'Alt Urgell, la Baixa Cerdanya i el Berguedà. S'esten de oest a est al llarg de 40 quilòmetres, des del pas dels Gosolans fins al coll de Tancalaporta, separa la Vall de la Vansa i l'alt Berguedà de l'Urgellet i el Baridà. Popularment hom estén el nom de Cadí fins al Moixeró, la Tosa d'Alp i el Pedraforca.

La totalitat del Cadí forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró, juntament amb la Serra de Moixeró, el massís del Pedraforca i gran part de la Tosa d'Alp i el Puigllançada.

Un dels ports i entrades a la serra és l'anomenat Portell de Cadí, port de muntanya dels municipis d'Alàs i Cerc i la Vansa i Fórnols, a l'Alt Urgell.

 

 

 

 




CLIMA I VEGETACIÓ

El clima es caracteritza per un règim de temperatures baixes al llarg de tot l'any i una notable pluviositat (més de 1.200 mm anuals); una gran part de les precipitacions són de neu, i als cims el període d'innivació s'allarga de novembre a abril.

La vegetació natural és molt abundant: boscos de pi roig i boscos residuals de roures (a Saldes) als sectors més baixos, masses de pi negre fins a 2.000-2.100 m d'altitud i prats de muntanya per damunt; els rodals d'avets i faigs es presenten en sectors més humits.


LA RUTA

La ruta comença darrera el refugi (2020m), direcció Nord-Oest, per on baixem fins a trobar un corriol marcat amb fites. Aquest camí, anomenat Camí dels Collets, es mou paral-lel al cingle entre els 1830 i 1950 metres. Al collet de l'Estenedor deixem a la dreta el camí que baixa, que ens portaria a Bastanist i a l'esquerra un altre cap a la Canal de la Roca Plana.

Seguim sempre en direcció Oest fins arribar al Prat del Cadí, on enfilem el camí en direcció Sud, passem per la Font del Pi, i tot seguint les marques grogues i blanques, ens portarà al cim de la carena per la Canal de Cristall.

Damunt la carena (2510m) seguim el GR cap al Pic de la Costa, Cabirolera (2605m), el cim més alt de la serra del Cadí. Seguim el camí cap el Pas del Cabriol, on el camí davalla per una forta tartera fins a la vall (2400m) i deixem el GR tot seguint carenant sense perdre altura fins arribar al Pas de Roca Plana. Aquí, tornem a pujar per assolir el cim de Punta Aguda (2458m), tot carenant i en direcció Est trobarem el Pas dels Gosolans (2430m). Tot seguit girem cap a l'esquerra per el camí que ens portarà fins el Refugi de Prat d'Agulló.