12 de Desembre de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Les ruïnes d'Empúries. Ciutat grega i romana

Text: CapCreus online



Els grecs es van establir aquí a principis del segle VI abans de Jesucrist, i més tard els romans van iniciar la romanització de la península (s.II a. de C.) també des d'aquest lloc, no només per les raons estratègiques que els brindava el Golf, sinó també per la indubtable bellesa d'aquest enclavament.

Les excavacions es troben a dos quilòmetres de L'Escala i a una mica més de cinc-cents metres des de St.Martí d’Empúries. Des d'ambdues poblacions pot accedir-se al recinte a través d'un passeig per als vianants inaugurat com a tal l'any 92 amb motiu de l'arribada de la flama olímpica.
 

 
Estàtua de l'Asklepios   Columna romana a les rests del fòrum de la ciutat romana

 

Val la pena fer esment que tan sol des d'aquest passeig, que voreja les platges de St.Martí, pot observar-se un moll hel·lenístic en excel·lent estat de conservació (s. I a. de C.).


La ciutat grega
El nom actual d'Empúries prové del terme grec "Emporion" que significa centre de compres o centre comercial i descriu correctament el propòsit del lloc doncs la ciutat estava a l'origen situada en el delta antic del Fluvià, en l'encreuament de diverses rutes comercials i posseïa un port natural que oferia una bona protecció per a les naus comercials.

El primer assentament grec aquesta datat en el segle VI a. de C. El seu emplaçament se situava en l'actual població de St.Martí d’Empúries, (Palaià Pólis) que en aquella època es trobava totalment envoltada d'aigua i que més tard s'integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments del Fluvià.

Al segle V abans de Crist els grecs van canviar Emporion de posició, de Sant Martí d'Empúries a l'actual localització de les excavacions. Emporion es va convertir ràpidament en un dels ports comercials més importants del mediterrani.


Mosaics romans en una de les cases


La ciutat romana
Durant la segona guerra púnica, (s. III a. de C.), Emporion es va convertir en una possessió romana a la qual van anomenar Emporiae. Aquest va ser el començament de la romanització de la Península ibèrica.

Julius Caesar va estimar probablement que Emporiae era un lloc especial i va construir un barri romà nou darrere de la ciutat originalment grega, que va anar deu vegades més gran per als veterans de les seves campanyes bèl·liques. Mentre que els grecs van adaptar les seves construccions al terreny els romans van dissenyar un pla urbanístic similar a un tauler d'escacs i van fer que el terreny s'acomodés a les seves necessitats. Amb la finalitat d'entretenir als residents es va construir un Amfiteatre i un gimnàs així com comerços i tavernes agrupades al voltant del fòrum.

Les cases conserven nombrosos mosaics pintures i ornamentación, pot veure's amb bastant claredat la distribució de les mateixes així com: el clavegueram, una fàbrica de salaons, un Fòrum, un Amfiteatre i una Basílica entre moltes altres construccions.


Una porta a la antiga muralla romana


Necessari és esmentar l'estàtua de Asklepiós el déu de la medicina, en excel·lent estat de conservació, la imatge de la qual representa sovint a les ruïnes, situada en el temple del mateix nom.

En el s.III d. de C. Empúries va perdre la seva importància i la ciutat es va abandonar. Quan, durant el segle XVII l'Escala va ser augmentant d'importància, moltes pedres gregues i romanes d'Emporion o Emporiae van servir com material de construcció. Les excavacions d'Empúries van començar a l'any 1908 i continuen avui. Només el 25 % de la superfície s'ha excavat.