27 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Recorregut pel nucli antic de Girona


Girona està situada en la confluència dels rius Ter i Onyar, al vessant d'un pujol. L’importància estratègica del seu emplaçament ha fet que fos una ciutat assetjada i destruïda en nombroses ocasions al llarg dels segles. Habitada des de l'època romana, Girona coneix la seva màxima esplendor durant l'Edat Mitjana, època en la qual s'amplia la ciutat i que constitueix un importante centre de mercat.

És Girona un dels mes importants conjunts monumentals de Catalunya, i la bellesa del seu nucli antic conserva tot el seu sabor medieval.


Pont de Pedra i carrer dels Ciutadans (1)

El pont de Pedra (1), construït al segle XIX és el millor lloc per admirar la vista de la ciutat antiga, amb les acolorides façanes de les cases del Onyar (2) que s'alcen sobre el riu. Seguint el carrer dels Ciutadans es troba la Fontana d'Or (3), bell palau gòtic i a la plaça de l’Oli, l'església de Sant Martí Sacosta (4), amb façana barroca i campanar romànic. Darrera de l'església està Sant Domènec i el palau dels Agullana (5), d'estil renaixentista.


El Call i Centre Bonastruc Ça Porta

Entre el laberint dels carrerons del nucli antic es troba el vell barri jueu o el call (6). El Centre Bonastruc Ça Porta narra l’història dels jueus de Girona expulsats de la ciutat al segle XV.
 


Portal de Sobreportes

 

 


Museu d'Historia de la Ciutat

Ocupa l'edifici d'un antic convent del segle XVIII que conserva part del cementiri que utilitzaven els frares caputxins. Al museu (7) poden veure's objectes procedents del jaciment de Puig d´en Roca, instruments científics i instruments relacionats amb la sardana.


Plaza de la Catedral

Està envoltada de bonics palauets antics i dominada per la gran escalinata de la catedral (8). A la dreta s'aixeca el palau de la Pia Almoina (9), amb elegants ventanals i a l'esquerra el Portal de Sobreportes (10) emmarcat per dues torrasses del segle XIV. Enfront de l'escalinata, la casa dels Pastors, del segle XVIII.


Catedral

Construïda entre els segles XIV i XV en estil gòtic (11), consta d'una sola nau, grandiosa i il.luminada per magnífiques vidrieres. El cadirat del cor és del segle XVI, amb una butaca episcopal del segle XIV. A les capelles laterals hi ha tombes dels segles XIV i XV. L'altar major és una obra romànica del segle XI i al presbiteri hi ha un bellíssim retaule del segle XIV de plata i esmalt amb incrustacions de pedres precioses. A la capella romànica de Sant Pere es conserva el retaule de Pubol, de Bernat Martorell, una de les millors obres de pintura romànica catalana. El claustre és romànic, amb bonics capitells historiats. A les sales capitulars s'exposen manuscrits, cofres àrabs, relicaris romànics i gòtics, estàtues, frontals d'altar i tapissos. Les peces més famoses de la col·lecció són el tapís de La Creació, del segle XI, una còpia dels Comentaris a l'Apocalipsi del Beat de Liébana i una Bíblia perteneixent a Carles V miniada per Bernardí de Mòdena en el segle XIV.


Museu d'Art

L'antic palau espiscopal (segles IX-XVI) (12) alberga un estupend museu que exposa obres que van des del romànic fins al segle XX. Poden veure's magnífics frescs romànics procedents de les esglésies pirinenques i obres de pintura gòtica catalana entre altres valuoses peces.


Església de Sant Feliu

És l'església més antiga de Girona (13), construïda entre els segles XIII-XVIII sobre la tomba de Sant Feliu. L'edifici actual és gòtic amb elements romànics. Al costat de l'altar major hi ha vuit sarcòfags romans encastats a la paret de l'absis.

 

 

 


Carrer en El Call




Banys àrabs

És una construcció del segle XII (14). Conté sales per a banys freds, calents i de vapor, il·luminats per una bella llanterna octogonal.


Passeig Arqueològic

S'estén darrere dels banys àrabs i la catedral seguint la muralla medieval (15) que envolta la ciutat.


Monestir de Sant Pere de Galligans

Va ser seu d'una important abadia benedictina (16). Construïda al segle XII, posseeix un poderós campanar i en el seu interior, de tres naus i tres absis està instal·lat el Museu Arqueològic en el qual es conserven troballes greco-romanes procedents d'Empúries i peces paleocristianas, gòtiques i renaixentistes. El claustre és una de les obres mestres del segle XII, amb columnes i pilars amb capitells amb decoració vegetal i escenes de l'Evangeli.


Església de Sant Nicolau

Situada enfront del monestir (17), és un temple romànic del segle XII amb un interessant cimborri octogonal.

 

   Veure el mapa del recorregut pel nucli antic de Girona »