26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Travessa de Núria a Ulldeter

Text: www.wikipedia.org i www.explora.cat



ULLDETER

Ulldeter és un circ muntanyós del Pirineu Oriental situat al nord del municipi de Setcases (Ripollès). El seu nom prové del fet que acull el naixement del riu Ter.

Unit pel nord-est amb el circ de Morens (i limitats tots dos al nord per una carena que els separa del Conflent i per tant de la vall del Tet), està emmarcat pel pic de la Dona a l'est (2.704 m), el pic de Bastiments (2.881 m) al nord, i el Gra de Fajol (format pel gra de Fajol de Dalt, de 2.706 m, i pel Gra de Fajol de Baix, de 2.536 m), al sud-oest. Aquests estan separats pel coll de la Marrana (que separa el Gra de Fajol Alt del Pic de Bastiments), que dóna accés a la vall del Freser.

 

 

 
     

 


EXCURSIONISME

Ulldeter fou un dels primers nuclis de l'excursionisme català: s'hi va edificar un dels primers refugis del país (posteriorment dinamitat pel franquisme per evitar-ne la utilització per part dels maquis, i del qual es poden veure actualment les restes prop del naixement del Ter). Actualment, existeix un altre refugi, més modern, situat a uns 500 m de distància i 150 m de desnivell de l'antic, i al qual s'accedeix a partir de la carretera que duu a l'estació d'esquí.

És una de les escoles d'alpinisme més freqüentades del Pirineu, tant per part d'esquiadors de muntanya (pujada al Bastiments i travesses vers Núria o el Coll de Carançà) com d'escaladors (amb les populars escalades de les cares nord del cims del Gra de Fajol).


LA TRAVESSA DE NÚRIA

La travessa de Núria a Ull de Ter o al revés, és una de les més populars de l'excursionisme català. Tot i poder fer-se en un dia, proposem de fer-la en dos dies i fer nit en el refugi de Coma de Vaca, i gaudir d'un paissatge gairabé verge.

 

 

 

 

 

 
     

 


LA RUTA

Iniciem la caminada a l'estació del cremallera de Núria i ens hem de dirigir a l'alberg del Pic de l'Àliga, per arribar-hi podem agafar el telecabina, o podem pujar a peu pel camí que voreja la zona de tir amb arc. A l'esplanada de davant l'alberg un indicador de fusta ens marca l'inici del camí dels enginyers que ens portaria al refugi de Coma de Vaca, però com que presenta un pas una mica aeri, la nostra ruta serà pel Coll del Torreneules. Cal que seguim el camí que ens porta cap a la Font Negra, però també ens podem dirigir per un camí planer fins a la carena del Serrat de les Pedrisses i enfilar la pujada cap al Coll de Torreneules que ofereix unes vistes magnífiques del Taga.

En un parell d'hores arribarem al Coll del Torreneules i en aquest punt comença la baixada cap la vall que forma el Torrent de Coma de Vaca. Arribarem al refugi en un parell d'hores més on podrem descansar plàcidament.

Davant del refugi tenim el Pla de les Eugues travessat pel GR-11 i que seguirem per arribar al Coll de la Marrana. Aquí, si les forces ens ho permeten podem pujar al Bastiments, en cas contrari, iniciarem el descens cap al refugi d'Ull de Ter, fi de la nostra ruta.